«Månedens viktigste tall» overrasker: 253.000 nye jobber i USA
Ferske tall fra jobbrapporten «Nonfarm payrolls» viser at det ble skapt overraskende mange jobber i USA. Sjefstrateg kaller rapporten sterk.
Tallene for april viser at det ble skapt 253.000 nye jobber utenfor landbruket i USA. Arbeidsledigheten faller til 3,4 prosent mot ventet 3,6 prosent.
På forhånd ventet økonomene at det ville bli skapt 185.000 nye jobber. I mars ble det skapt 236.000 jobber. Arbeidsledigheten lå samtidig på 3,5 prosent.
– Dette var en sterk rapport med lavere arbeidsledighet og høyere lønnsvekst, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen.
I den ferske jobbrapporten revideres mars-tallene ned til 165.000 nye jobber.
– Det er betydelig og mer enn vanlig, men det går litt topp og ned, sier han.
«Nonfarm payrolls» viser hvor mange jobber det ble skapt i USA utenom landbruket, og gir en god pekepinn på aktiviteten i den amerikanske økonomien – derfor blir det ofte kalt «månedens viktigste tall».
De ti siste månedene har jobbveksten vært sterkere enn antatt. Amerikanerne venter på tegn til at kraftige rentehevinger og inflasjon (prisvekst) skal bite på jobbtallene.
Uenige om renteheving
– Jeg vil tro rentene stiger en del på det. Dette er et tegn på at arbeidsmarkedet fortsatt er relativt sterkt, sier Johansen til E24.
Til tross for de sterke jobbtallene tror Johansen fortsatt ikke Fed vil øke rentene videre.
– Jeg tror de er ferdige med renteøkninger i USA. Jeg tror heller på en lengre periode med uendrede renter, og at de vil holde styringsrenten på fem prosent i flere måneder, sier sjefstrategen.
Knut A. Magnussen i DNB Markets skriver på sin side i en oppdatering at tallene kan bidra til enda en renteheving i USA. Han trekker frem at arbeidsledigheten falt overraskende til 3,4 prosent.
– Dette støtter vår prognose om at en heving på ytterligere 0,25 prosentpoeng fra Fed i juni er mulig, skriver seniorøkonomen.
– Ekstremt stramt arbeidsmarked
Onsdag denne uken satt Fed opp renten med 0,25 prosentpoeng til intervallet 5,0–5,25 prosent. Det skjer etter at sentralbankens favorittmål (PCE) for prisveksten i USA dempet seg til 4,2 prosent i mars
PCE-kjerneinflasjonen, som ser bort fra mat- og energipriser, roet seg som ventet til 4,6 prosent.
Arbeidsledigheten er en del puslespillet som den amerikanske sentralbanken (Fed) følger med på når sentralbanksjef Jerome Powell setter renten i et forsøk på å få ned den høye inflasjonen (prisveksten).
– Arbeidsmarkedet er fremdeles ekstremt stramt, sa Powell under rentemøtet.