EU-president bekrefter Hellas-løsning:
– Vi har kommet frem til en enstemmig enighet

Etter nesten 17 timer i forhandlinger ligger nå en avtale om ny låneavtale til Hellas på bordet.

TØFFE KRAV: Den greske statsministeren Alexis Tsipras forhandlet med blant annet Frankrikes president Francois Hollande og den belgiske statsministeren Charles Michel i hele 17 timer før de kom frem til en avtale.
Publisert:

Flere uker med forhandlinger og konflikter er over etter at eurolederne nå har en ny låneavtale på bordet.

«Avtale», skriver Belgias statsminister Charles Michel på Twitter. Han var den første som meldte om nyheten.

Kort tid etter kastet president for Det europeiske råd Donald Tusk seg på, og den endelige bekreftelsen om en avtale mellom Hellas og eurolandene var ute.

– Euromøtet er nå kommet frem til en enstemmig enighet. Alle er klare til å skrive under et nytt kriseprogram for Hellas med seriøse reformer og finansiell støtte, skriver han på det sosiale nettverket.

Les også

Dette er EU-toppene og Hellas blitt enige om

Nå skal eurogruppen møtes igjen klokken 15.00 for å diskutere forslaget regjeringssjefene nå har laget.

For at Hellas skal få tilgang til eurosonens krisefond ESM, må fortsatt minst 85 prosent av finansministrene i eurogruppen stemme ja til en ny avtale.

Veien videre

Hellas får noen dager til å innføre reformene som er pålagt fra eurogruppen. Det vil derfor være stor spenning knyttet til hvorvidt Tsipras vil lykkes med dette, særlig da denne avtalen er tøffere på noen punkter enn tidligere forslag. Denne krever i tillegg privatisering og kontroll av eiendeler verdt 50 milliarder euro. Hellas stemte nei til eurogruppens forslag forrige søndag.

– Eurolandene krever at flere reformer skal være gjennomført innen onsdag. Det er skal vanskelig la seg gjennomføre. Det er ikke lett å skrive lover så raskt, sa sjeføkonom Steinar Juel til E24 rett før avtalen ble et faktum.

Lørdag ble et dokument med reformene eurolandene ønsker seg fra Hellas lekket til Reuters. Ifølge dokumentet må grekerne nå gjennomføre strenge reformer innen pensjon og arbeidsliv.

I tillegg var det allerede fredag et krav dra det internasjonale pengefondet (IMF) at de skulle få være med å skrive de nye reformene den greske regjeringen nå skal implementere.

Foreløpig er det ikke kjent akkurat hvilke av disse kravene som fortsatt er i avtale finansministrene skal diskutere senere mandag.

Les også

– Hollande og Merkel ga Tsipras «mental vanntortur»

Får 80 milliarder

Søndag ble lånebehovet til Hellas anslått rundt 82 og 86 milliarder euro. Tyskland gjorde det etterpå klart at de ikke ønsket å gi Hellas mer enn 50 millioner euro i lån.

Til tross for dette melder Hollande mandag at Hellas skal få lån til en prislapp på 80 milliarder euro, ifølge Dow Jones.

– Nå må vi bare klargjøre korttidsfinansiering for Hellas, fortsetter den franske presidenten.

Les også:Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Men før Hellas kan få tilgang til pengene må Hellas innføre flere av reformene eurolandene nå har bedt om innen uken er omme.

SLITNE: Det var trøtte euroledere som klokken 09.00 kunne holde pressekonferansen som bekreftet at de var kommet frem til en avtale med Hellas. Det er imidlertid en lang vei igjen før denne er helt i havn. Fra høyre, presidenten i Den europeiske kommisjonen Jean-Claude Juncker, presidenten i Det europeiske rådet Donald Tusk og den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem.

Fornøyde franskmenn

Frankrikes president François Hollande har hele uken sagt at eurolandene må vise støtte overfor grekerne og nå komme frem til en avtale som kan sikre den greske økonomien fremover.

Da møtet var ferdig mandag virket han relativt fornøyd med utfallet.

– Denne avtalen lar Hellas forbli i euroen. Den greske statsministeren Tsipras har tatt et modig valg, sier han ifølge Dow Jones.

Også president for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker bekrefter under pressekonferansen etter møtet at det nå ikke blir noen Grexit.

Merkel ber om tillit

Søndag virket Tysklands forbundskansler Angela Merkel negativ til at det ville være mulig å komme frem til en avtale med Hellas.

Da hun møtte pressen mandag sa hun at det nå var viktig at tilliten mellom Hellas og eurolandene ble bygget på nå gjennom innføringen av lovene de andre landene ønsker seg.

– De greske bankene vil bli gitt finansiering for å holdes likvide. Jeg anbefaler nå tyske folkevalgte å stemme for en avtale med Hellas, sier Merkel.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om