Dette skjer denne uken

Etter krisetall fra det amerikanske arbeidsmarkedet i april er det håp om at indikatorene denne uken vil vise en fortsettelse av de positive tendensene i mai.

UENDRET: Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB tror ikke Sverige beveger seg inn i negative renter ved denne ukens rentebeslutning.
Publisert: Publisert:

På hjemmebane denne uken kommer det arbeidsledighetstall på fredag.

Her kommer det nok ikke de store overraskelsene, etter å ha fått tall hver uke.

– Vi har fått uketall som har gått mye ned, så jeg vil tro det bare blir en bekreftelse på disse tallene, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB.

Det betyr at de norske arbeidsmarkedstallene kommer til å skape få ringvirkninger denne måneden.

Les på E24+

På innsiden av vindkraftopprøret i Europa

Venter gode jobbtall fra USA

Også fra USA får vi et bilde på arbeidsmarkedet, men her råder det mer usikkerhet etter en overraskende vekst i antall arbeidsplasser forrige måned.

Mot slutten av denne uken får vi svar på hvor mange arbeidsplasser som ble skapt utenfor landbruket i USA i juni. De kommer på torsdag, ikke på den vante fredagen, på grunn av uavhengighetsdagen 4. juli.

– Det er veldig stor usikkerhet rundt arbeidstallene. Forrige måned gikk sysselsettingen opp, når alle ventet nedgang, sier Magnussen.

Da ble det skapt 2,5 millioner jobber i USA i mai. Det var et stort hopp fra et kutt i antall arbeidsplasser på 20 millioner i april, det meste noensinne på en måned.

Det er ventet at tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet vil vise at det ble skapt tre millioner nye jobber i juni.

Magnussen peker på at det har sammenheng med mer gjenåpning av økonomien.

– Jeg blir overrasket hvis vi ikke skal videre opp.

Les på E24+

Slik kan opsjoner sikre mot et nytt fall i markedet

Industrien på vei opp

Onsdag kommer innkjøpssjefsindeksen fra ISM i USA. Dette er et viktig barometer for industriaktiviteten.

Her er det ventet at indeksen vil ende på rett under 50. Verdier over 50 indikerer vekst i industrier, mens lavere verdier betyr nedgang.

Konsensus ligger på 49, ifølge DNB, og 45,9 ifølge Nordea. Ved undersøkelsen blant innkjøpssjefene i industrien i mai endte verdien på 43,1.

– Vi vil nok se en klar bedring, men spørsmålet er om den kommer over 50 igjen. Det virker sånn på de regionale indeksene, mener Magnussen.

Les på E24+

Gardiner, gjødsel og fisk på land: Her er aksjene du bør satse på i sommer

Uendret fra Riksbanken

Den svenske sentralbanken skal sette renten på onsdag. Der er det ventet at Sverige fortsetter med en rente på null prosent.

– Men det kan være et tema om de skal kjøpe mer verdipapirer, sier Magnussen.

Riksbanken gikk senest i januar i år vekk fra negative renter, men det er lite sannsynlig at de skal under null igjen nå.

– Erfaringen med å ha negative renter har ikke vært spesielt gode. Det er klare ulemper med negative renter, som nok var større enn fordelene, sier Magnussen.

Inflasjonstall fra Eurosonen

Han trekker frem at den amerikanske og den britiske sentralbanken også har kviet seg for å gå inn i negativt territorium, og holder seg rett over null.

Den europeiske sentralbanken (ESB) har også latt være å sette renten enda lavere enn dagens nivå. Den har de holdt uendret på minus 0,50 prosent under coronakrisen.

Dermed får nok ikke inflasjonstallene fra Eurosonen på tirsdag noen innvirkning på ESBs rentebeslutning.

– Alle sentralbanker kjører allerede en kraftig stimuleringspolitikk for å få inflasjonen opp, sier Magnussen.

Fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, får vi referat fra forrige rentemøte. Magnussen venter ikke at dette blir markedsdrivende, selv om det kan komme frem at det var uenighet om forrige rentebeslutning blant representantene i sentralbanken.

– Det virket som det var stor enighet under forrige rentemøte om at renten bør bli liggende der den er.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om