Resultatkrasj for Societe Generale

Banken har tapt stort på Lehman, og resultatet stuper 84 prosent.

MÅTTE GÅ: Daniel Bouton (bildet) måtte gå som konsernsjef etter svindelskandalen i januar, men ble sittende som styreleder.
Publisert:

Frankrikets tredje største bank, Societe Generale, leverer et resultat før skatt i tredje kvartal på 183 millioner euro (1,56 milliarder kroner).

Resultatet for samme periode i fjor var 1,12 milliarder euro ( 9,57 milliarder kroner), melder Bloomberg.

Resultatet knuses av nedskrivninger etter tap i kredittmarkedet, som gjør at både investeringsbanken og kapitalforvaltningen går med underskudd.

Kredittap på 12 milliarder

Societe Generale registrerte tap på 1,4 milliarder euro, nærmere 12 milliarder kroner for tredje kvartal. 447 millioner euro er knyttet til Lehman-konkursen.

Investeringsbanken har et underskudd på 244 millioner kroner, mens kapitalforvaltningen har et underskudd på 6 millioner euro.

Banken legger frem resultatet tre dager før planen, og hadde i forkant meldt om et overskudd på rundt én milliarder euro, før ekstraordinære poster.

Problemet er nettopp at ekstraordinære postene er ekstraordinært store.

Bankens tap på lån tredoblet seg, fra 226 millioner euro i fjor til 687 millioner euro tredje kvartal i år.

Svindlet for 40 milliarder

Societe Generale meldte i januar om historiens største meglertap, etter at megleren Jerome Kerviel skal ha plassert 400 milliarder kroner i risikable investeringer, og angivelig svindlet banken.

Handelen ga et tap på 40 milliarder kroner, og banken legger all skyld på megleren. Kerviel på sin side nekter for å ha svindlet banken.

For å bøte på alle tapene selger banken dårlige lån på 1,7 milliarder euro til den franske staten. Frankrikes regjering sa 20. oktober at den vil investere 10,5 milliarder euro i det franske banksystemet for å stimulere lånegiving, og at de er forberedt på å investere så mye som 40 milliarder euro for å redde bankene.

Aksjekursen har stupt

Societe Generales aksjekurs falt 32 prosent på Paris-børsen i oktober, dobbelt så mye som konkurrenten BNP Paribas, Frankrikes største bank.

Aksjekursen nådde et tiårig lavmål på børsen 29. oktober. Markedet er bekymret for bankens risikoeksponering i Russland og Øst-Europa, som står for en femtedel av overskuddet, ifølge analytikerne.

- Øst-Europa og Russland vil fortsette å vokse raskere enn Vest-Europa og USA, men for å begrense tapene vil Societe Generale være mer selektiv med lånegivningen i Romania, sier banken i en pressemelding.

Les flere økonominyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om