- Vi må ha sikkerhet

Kritikken mot Norges Bank vokser. - Vi må ha sikkerhet for de lånene vi tilfører bankene, svarer sentralbanken.

Ingar Haug Steinholt
  • FRANK LYNUM LARS MAGNE SUNNANÅ
  • EINAR HAAKAAS
Publisert:

Mangelen på penger i norske banker er akutt. Torsdag skrev Aftenposten om SpareBank 1 SR-Bank, som måtte ut med nær 10 prosent i rente for å få i hus en nødvendig finansiering av banken.

Flere økonomer krever nå at Norges Bank blir mer aktiv med å tilføre bankene friske penger (likviditet) i et pengemarkedet som har tørket helt inn.

Har kontroll

- På sikt kan Norges Bank sette ned renten, men tilgangen på likviditet er viktigere nå. Norges Bank har ikke taklet dette. Der er de passive og tause, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre til Aftenposten.
Jannecke Ebbesen, som leder Markedsoperasjons- og analyseavdelingen i Norges Bank mener de ikke har mistet kontrollen. I går pøste sentralbanken inn over 70 nye milliarder som bankene kan låne i noen få dager.
- Det er en krevende situasjon med høye pengemarkedsrenter. Det er de usikrede pengemarkedsrentene som er særlig høye. Det vil ta noe tid før dette normaliserer seg, sier Ebbesen.

- Har dere kontroll over situasjonen?

- Vi er aktive og gjør det som er nødvendig for å sikre tilførselen av likviditet til det norske rentemarkedet. Så registrerer jeg at renten på usikre plasseringer er høy for tiden.

Ubenyttet lånetilgang

- Kan dere få renten ned?

- Teoretisk er dette mulig ved å tilføre likviditet uten sikkerhet. Men i henhold til den låneforskriften som vi har, må vi kreve sikkerhet for de lånene vi tilfører bankene, svarer Ebbesen.

I gårsdagens Finansavisen tok Landsbankis sjeføkonom Jan Andreassen til orde for at Norges Bank omtrent må godta pant i gamle kaffetraktere for å sørge for at bankene får lånt nok.
Men bankene har fortsatt en ubenyttet låneadgang i Norges Bank, ifølge Ebbesen.
- I de siste auksjonene har vi sørget for at bankene har hatt et større likviditetsoverskudd enn de hadde tidligere i høst. Det er direkte knyttet til den urolige situasjonen vi er oppe i. Fortsatt er det mindre lån her enn det bankene totalt har sikkerheter for. Det er rom for bankene til å by enda mer aggressivt på disse lånene, sier Ebbesen.

Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Finanskrisen

Flere artikler

  1. Gjedrem har rikelig til låns

  2. Norges Bank pumper ut penger

  3. - Gjør noe, Gjedrem

  4. Annonsørinnhold

  5. Sentralbankene trapper opp finanskampen

  6. Låner bankene 10 milliarder kroner