Kaupthing-kunder tømmer sparekontoene
Den islandske stats overtagelse av Kaupthing får bekymrede kunder til å tømme sparekontoene.
- Nå har jeg tatt ut alle sparepengene mine, sier Kaja Sjølander Bonnevie (bildet) i det hun går ut av Kaupthings bankfilial ved Rådshusplassen i Oslo.
Hun er en av flere kunder som torsdag morgen valgte å tømme sparekontoen sin i Kaupthing. Bekymrede norske bankkunder har de siste ukene følgt nøye med på utviklingen i den islandske banksektoren. Etter at nettbanken stengte torsdag måtte kundene fysisk gå til banken for å få ut sparepengene sine.
Kunder E24 snakket med utenfor Kaupthings filial er urolige for at det islandske og norske sikringsfondet ikke vil være i stand til å garantere for pengene deres dersom hele det islandske banksystemet går overende.
- Så lenge det er usikkert om den islandske staten vil klare å garantere for de første 160.000 kronene på kontoen og det er fare for at Island går konkurs tør vi ikke å ha sparepengene våre her. Vi hadde ikke lyst til å miste 160.000 hver, sier Mette Iversen.
Les også: Island stenger børsen
Redd for sparepengene
Hun og ektemannen Geir Olsen valgte derfor å ta ut alle sparepengene sine fra Kaupthing torsdag morgen.
- Vi fryktet at det her kom til å skje, sier Olsen.
- Derfor vurderte vi å ta ut pengene våre allerede for noen dager da den islandske statsministeren sa at det var en fare for at Island kunne gå konkurs, utdyper Iversen.
Ikke alle Kaupthings kunder kan i dag tømme kontoen sin: Sparekontoene Kaupthing Edge betjenes ikke. På nettsiden får kunder som ønsker å ta ut pengene sine beskjed om at "vi for tiden ikke tar imot innskudd eller forespørsler om uttak".
Den eskalerende finanskrisen og stort mediefokus på bankenes problemer har fått selv nordmenn som følger mindre med på økonomi til å bli bekymret.
- Trodde banken var trygg
- Det er så klart litt skummelt. Jeg følger lite med på hva som skjer innen finanssektoren og tenker derfor at banken min er trygg. De siste dagene har jeg imidlertid blitt usikker, sier Bonnevie.
- Er du bekymret for hvordan finanskrisen kan påvirke oss i Norge?
- Jeg merker jo plutselig at det kan påvirke oss. Både når det kommer til banker og forsikring, svarer hun.
Den islandske staten garanterer for beløp opp til 20.000 euro, rundt 160.000 kroner, mens Kaupthings medlemskap i det norske sikringsfondet sikrer garanti for det overskytende beløpet - opp til 2 millioner kroner.
Det er imidlertid svært usikkert om Island vil ha nok penger til å dekke innskudd i utlandet. Etter at disse kundene tok ut pengene fra bankene har finansminister Kristin Halvorsen uttalt at hun er innstilt på å garantere for innskuddene til Kaupthings norske kunder.
Nedringt av bekymrede kunder
Markedssjef i Kaupthing Norge, Christian Almskog (bildet), har i morgentimene blitt nedringt av bekymrede kunder.
- Dette kom like mye som et sjokk på oss som for alle andre og nå jobber vi iherdig med å kartlegge hva dette vil bety. Først og fremst for våre kunder, men selvfølgelig også for våre ansatte, sier markedssjef i Kaupthing, Christian Almskog.
- Folk er naturlig nok redde for pengene sine og ønsker svar. Mange kommer også ned til oss med et ønske om å ta ut eller overføre sparepengene sine, noe vi selvfølgelig hjelper dem med, legger han til.
Hvor mange privatkunder banken har ønsker han ikke å uttale seg om, men han understreker at Kaupthing har hatt en voldsom vekst i dette segmentet det siste året.
Gode rentebetingelser
- Vi har gjort jobben vår godt det siste året og hatt stor suksess i det norske markedet. Mer kan jeg nesten ikke si om dette akkurat nå, sier en tydelig preget Almskog
Alle kundene E24 snakket med opprettet konto i banken for ett år siden. Banken har reklamert stort for gunstige rentebetingelser på sparekontoene. Senest i dag har banken en helside i Dagens Næringsliv der de reklamerer med rente på 7 prosent på innskudd over 100.000 kroner.
Tiltross for bankens problemer utelukker ikke Mette Iversen at hun vil vende tilbake som kunde.
- Det har vært en fantastisk god bank og jeg vurderer å gå inn igjen dersom dette roer seg fordi de tilbyr så gode rentebetingelser, sier Iversen.