TeliaSonera-bud får slakt

France Telecoms bud på TeliaSonera slaktes, men det kan utløse en budkrig. Næringsminister Dag Terje Andersen og Telenor nekter å kommentere ryktene om at Telenor vurderer å delta i en budkrig.

SCANPIX SWEDEN
  • ROAR ØSTGÅRDSGJELTEN
  • GUNNHILD M. HAUGSNES
Publisert:,

France Telecoms bud på den svensk-finske telegiganten TeliaSonera var ventet, men prisen på 216 milliarder kroner er for lav, det mener både styret i TeliaSonera og en rekke analytikere.
- Ingen premie.

- Budet er for dårlig, og gir ingen premie til TeliaSoneras aksjonærer. I tillegg er TeliaSonera en vesentlig sunnere bedrift enn France Telecom, sier den kjente danske teleanalytikerne John Strand. Han mener France Telecom har slitt i motgang i lang tid.
Strand peker på at franskmennene i sin tid kjøpte britiske Orange til overpris, at Orange måtte selge sin virksomhet i Danmark til Telia med milliardtap, at Orange har måttet selge i Nederland, og at selskapet ikke har vekst å snakke om i noen markeder.
Samtidig er konkurrenter som britiske Vodafone, tyske Deutsche Telekom og spanske Telefonica på offensiven.

Les også: Franskmennene gir ikke opp
- Nykolonialisme

- Dette handler om fransk imperiebygging og nykolonialisme. France Telecom er under sterkt press, og må gjøre noe for ikke å fremstå som en taper. Men dette blir som å kjøpe en ny Volvo og betale med en gammel brukt Citroën, sier Strand.
Han påpeker dessuten at Orange har færre mobilkunder enn Telenor og TeliaSonera. Han utelukker likevel ikke at budet fra France Telecom kan få andre, som for eksempel Vodafone og Telefonica, på banen.
Men han anbefaler Telenor å holde seg langt unna TeliaSonera.
- Glem det. Det ville blitt et regulatorisk mareritt. En lang rekke selskaper ville måtte selges i Sverige og Norge, og trolig også i Danmark, sier han.
Telenor regner

Men mye tyder på at Telenor tenker på saken og regner på harde livet. Svenska Dagbladet skrev nylig at Telenor har leid inn finanshusene Nordea og JP Morgan for å regne på et mulig oppkjøp av TeliaSonera.
Hverken næringsminister Dag Terje Andersen eller Telenor ønsker å kommentere ryktene om at Telenor forbereder et bud.
- Ikke gjort over natten

Ved hovedkvarterer på Fornebu er man avventende til France Telecoms bud på TeliaSonera.
- Vi får jo se om det blir noe av, det er jo avslått så langt. Av erfaring vet vi at det er ganske tungt å få en statlig eier med på noe sånt, og i dette tilfellet er det jo snakk om to stater. Det er ikke noe som ordner seg over natten, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor, som ikke tror et eventuelt oppkjøp på kort sikt vil ha så stor betydning for konkurransebildet.
På spørsmål om Telenor tror at toget for en eventuelt sammenslåing mellom Telenor og TeliaSonera er i ferd med å gå, svarer han;
- Ja, si det. Vi trodde jo det i 1997 også, men toget stoppet jo før det hadde forlatt stasjonen, sier Melgaard.
Hvis det skulle bli aktuelt for Telenor og TeliaSonera å slå seg sammen, må trolig NetCom under hammeren, og kanskje også Chess og NextGenTel, i tillegg til svenske selskaper.
Prøvde to ganger

Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen prøvde to ganger å få fusjonert Telenor og Telia - uten å lykkes. Men han vil ikke mene noe offentlig nå om hvorvidt det vil være lurt av Telenor å kaste seg inn i en budkrig på TeliaSonera.
- Jeg har ikke gjort meg opp noe mening om det. Det vil jo ha synergieffekter, samtidig som det er mange overlappende virksomheter, noe som jeg regner med europeiske konkurransemyndigheter vil reagere på, sier Hermansen.
Flere nyheter på E24

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sammen er de verdens tredje største

  2. Hermansen ber Telenor kjøpe TeliaSonera

  3. Kampen om TeliaSonera

  4. Annonsørinnhold

  5. 1999: NEJ 2005: NJET 2008: NON

  6. Taus om Telenor/TeliaSonera