Mistet Russland-marked verdt 150 mill.:  − Kan ikke gjøre annet enn å innrette oss

Fiskebedriften Brødrene Sperre gikk fra en sildeeksport på 150 millioner i året til null da Russland-sanksjonene kom i 2014. Ambassadebråket fredag øker ikke forhåpningene om å få tilbake det viktige markedet i øst.

SANKSJONER: Fiskeprodusenten Brødrene Sperre har blitt rammet av sanksjonene mot Russland, men får ikke gjort noe med det.

Brødrene Sperre
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Fredag formiddag sendte den russiske ambassaden i Oslo ut en pressemelding der de går hardt ut mot norske myndigheter.

– Den selektive tilnærmingen som Norge foreslår – «her samarbeider vi, her samarbeider vi ikke» – er en ikke-holdbar tilnærming, skriver ambassaden i pressemeldingen.

For to og et halvt år siden innførte norske myndigheter sanksjoner mot Russland, sammen med EU og USA.

Sanksjoner som fortsatt står.

Restriksjoner var spesielt rettet mot den russiske oljesektoren, og forbød blant annet norske selskaper fra å delta i oljeleting og oljeutvinning i en rekke områder i russiske farvann.

Russerne svarte med å stanse importen av matvarer fra EU, USA og Norge.

Mistet millionmarked

Les også

Russland hardt ut mot Norge: – Ikke holdbart

− Det har vært utfordrende. I 2013 solgte vi fisk til Russland for 150 millioner året etter var det null, sier salgssjef Kjetil Sperre hos fiskeprodusenten Brødrene Sperre på Ellingsøya på Sunnmøre.

Sperre sier at det er for sildeeksporten spesielt at det har merket sanksjonene, og 2017 vil bli enda tøffere.

− Det som skal fiskes av sild i 2017 har vi ikke gode nok markeder å selge på. Kvantumet er mye større enn i 2016, og det russiske markedet er ett av de største på sild – det kommer til å bli en kjempeutfordring til høsten, sier han til E24.

Selv om det har vært tøft å miste det russiske markedet sier Sperre at det er lite de selv kan gjøre med problemene.

− Vi benytter enhver anledning når vi har kontakt med myndighetene om å minne om problemstillingen, men vi må være lojale til det norske myndigheter har bestemt, sier Sperre.

− Det er ikke så mye annet vi kan gjøre enn å innrette oss, sier han.

SILDEEKSPORTØR: Fiskebedriften Brødrene Sperre mistet et marked på 150 millioner kroner i året da sanksjonene mot Russland ble innført, og russerne svarte, i 2014. Bedriften holder til utenfor Ålesund.

Brødrene Sperre

Sperre har ikke satt seg inn i fredagens melding fra den russiske ambassaden, men sier at håpet de hadde om en endring eller oppheving av sanksjonene virker å svinne hen.

− Det vi har sett litt konturer av, blant annet med at politikerne ikke fikk innreise i Russland, er at det virker som det heller har vært litt innskjerping i det siste, stikk i strid med hva vi hadde håpet på, sier Sperre.

− Vi hadde håpet at det skulle komme lempninger på denne båndleggingen, men vi driver butikk, ikke politikk, sier han.

Hardt slag for norsk industri

Knut E. Sunde fra Norsk Industri

Heiko Junge

Sanksjonene som ble innført høsten 2014 har hatt sin påvirkning på norsk industri.

− Vi har laget en konjunkturrapport som viser at norsk offshore- og leverandørindustri har tapt mye på sanksjonene, sier Knut Sunde, bransje- og industripolitisk direktør i Norsk Industri til E24.

– Det er markedsmuligheter som har gått tapt og mange interessante prosjekter man har vært godt inne i som man måtte ut av grunnet sanksjonene, blant annet med andre vestlige selskaper der det har vært norske underleverandører, sier han.

Til tross for at sanksjonene har vært et hardt slag for den norske leverandørindustrien så sier Sunde at det er lite de kan gjøre for å gjøre det lettere for norske bedrifter.

− Vi tar ikke noe initiativ, dette er de facto NATO, dette er utenrikspolitikk på et så høyt nivå. For vår leverandørindustri er det bare å avvente – inntil videre så gjelder sanksjonene og det er man klar over, sier han.

− Vi har fortalt noen toppledere som har lurt på om vi kan ta initiativer, at dette handler om norsk sikkerhetspolitikk, og det sporet har ikke Norsk Industri noen planer om å gå inn i.

Gjør ikke inntrykk

Les også

Trump får kritikk for ny Putin-uttalelse

Det at den russiske ambassaden nå kommer med hard kritikk av norske myndigheter tror ikke Sunde vil ha noen som helst effekt for industrien.

Han sier at dette er helt opp til EU og USA, og den dagen de bestemmer seg for å endre eller fjerne den sanksjonslinjen som i dag ligger til grunn så vil også Norge følge etter.

− Dette gjør ikke noe inntrykk på Norges vilje til å følge sanksjonene, det er ikke noe rom for noen særnorske utenrikspolitiske løsninger, sier han.

Sunde mener utspillet som Russland nå kommer med virker spesielt.

Russlands president Vladimir Putin

Alexander Zemlianichenko

− Dette avspeiler at Norge ikke ønsker å ha noe bilateralt sikkerhetspolitisk forhold til Russland, og det vet Russland utmerket godt – 70 år med NATO-medlemskap burde gjort russerne klare over at sånn er livet, sier han.

Vanskelig å si om det får konsekvenser

NUPI-forsker Arne Melchior syntes det er vanskelig å tyde pressemeldingen fra ambassaden, og hvorvidt det vil få konsekvenser for russisk handel.

− Det virker umiddelbart som et litt klossete utspill. Nå har vi en situasjon der det er usikkerhet omkring de globale handelsreglene etter valget i USA spesielt, så her kunne Russland styrket sine aksjer i den forbindelse, men det er fortsatt uklart hva de ønsker med dette utspillet, sier Melchior til E24.

Les også

Norges Russland-sanksjoner opprettholdes

Han påpeker samtidig at det ikke bare er Norge som har interesse av at forholdet blir bedre.

− Forholdet mellom Norge og Russland fungerer på en del felter, og samarbeidet er viktig for økonomien til både Norge og Russland, og det er viktig at man ikke får ytterligere tilbakeslag, sier Melchior.

− Russland har også interesse av at krisen avverges og at man kan gjenoppta samarbeid, sier han.

Men han vil ikke si noe om akkurat dette utspillet fra ambassaden kommer til å ha noen effekt for norske eller russiske bedrifter.

− Om dette vil få konkrete konsekvenser for handel mellom Norge og Russland har jeg ingen klar formening om, sier han.

Les også

Russland hardt ut mot Norge: – Ikke holdbart

Les også

Blair maner til kamp mot brexit

Les også

Juncker tror brexit vil ta lenger tid enn to år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Russland
 2. Norge
 3. Nato
 4. EU
 5. USA

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne

 2. Betalt innhold

  Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne

 3. Russland hardt ut mot Norge: – Ikke holdbart

 4. Trump innfører nye sanksjoner mot Russland

 5. Equinor investerer milliarder i Russland