Yellen rører ikke renten

«The Fed» har besluttet å holde på dagens rentenivå en stund til.

ANNONSERTE RENTEBESLUTNING: Sentralbanksjef Janet Yellen i Federal Reserve.

Jonathan Ernst Reuters
 • Karl Wig
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Det ble klart da årets første rentebeslutning ble annonsert av den amerikanske sentralbanken klokken 19 onsdag norsk tid.

Uendret rente er helt som ventet. En renteheving nå ville ha sjokkert investorer og prognosemakere, i lys av den turbulente starten på året.

Likevel ble dollaren markant svekket på avgjørelsen. En dollar koster nå 0,8968 euro, mot 0,9030 euro like før rentebeslutningen ble kjent. Dollaren har også blitt ti øre billigere mot kronen.

Venter to rentehevinger i år

Federal Reserve satte opp renten med 0,25 prosentpoeng ved det forrige rentemøtet i desember, etter å ha holdt renten uendret nær null i hele syv år som følge av begredelig økonomisk vekst.

Da viste mediansnittet fra medlemmene i Fed-hovedstyret at det lå an til fire rentehevninger i løpet av 2016 – men det var altså før finansmarkedene begynte å skjelve etter nyttår.

Nå øyner sentralbankmedlemene to rentehevinger på 0,25 prosentpoeng hver i år, ifølge Bloomberg.

– Komitteen forventer at med gradvise justeringer i pengepolitikken, så vil den økonomiske aktiviteten vokse moderat og arbeidsmarkedet vil fortsette å styrke seg.

– Likevel fortsetter den globale økonomiske og finansielle utviklingen å by på risiko, heter det i pressemeldingen som følger rentebeslutningen.

Les også

Rentemøte i USA onsdag: Dette vil investorene se etter

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Sjeføkonom: Vil ikke skremme

– Den sterke uroen har gitt lav risikovilje. Fed ønsker ikke å skremme finansmarkedene med en renteheving nå, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24.

Like fullt har det kommet noen oppløftende nøkkeltall som indikerer at det ikke går gærent med amerikansk økonomi.

Blant annet viser jobbmarkedet tegn til bedring. I februar ble det skapt 242.000 nye jobber utenfor landbruket, ifølge statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedet.

Det var langt bedre enn prognosemakernes forventninger, etter skuffende jobbvekst i årets første måned.

– Nye nøkkeltall fra USA har egentlig vært bra. Boligmarkedet går greit og industriaktiviteten har også tatt seg opp. Det gjør at markedet nå igjen ser mot renteøkning, mens flere trodde renten kunne bli kuttet på nytt da det stormet som verst i januar, sier Jullum.

Les også

Yellen: – Markedet kan forsinke renteoppgangen

Kommer med nye rentesignaler

Men altså ikke ennå. Sjeføkonomen viser til at både amerikansk lønnsvekst og inflasjon holder seg lav. Konsumprisindeksen steg 0,3 prosent i februar, etter en tilsvarende oppgang i januar.

– Hadde veksten her vært høyere, måtte Fed kanskje ha satt opp renten uansett. Men inntil videre har de tid til å avvente, sier Jullum.

I markedet er det kun priset inn én renteheving i år, ifølge Marketwatch. 76 prosent av økonomene Wall Street Journal har spurt i en ny undersøkelse, venter en renteheving i juni.

Men hva Yellen & Co. faktisk planlegger kan vi få indikasjoner på klokken 19.30. Da skal sentralbanksjefen tale om rentebeslutningen og utsiktene fremover.

Her kan du lese mer om

 1. Janet Yellen
 2. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 3. Danske Bank

Flere artikler

 1. Svensk rentebeslutning: Vil øke renten i desember eller februar

 2. Dette er det store spørsmålet før ukens store hendelse

 3. Dette skjer denne uken

 4. Annonsørinnhold

 5. Yellen hever renten

 6. USAs sentralbank setter opp renten