Brexit: Norge avviste samarbeidsinvitt fra Storbritannia

Storbritannia ville gjerne opprette en arbeidsgruppe for å samarbeide med Norge om en ny frihandelsavtale etter brexit, men Norge sa nei.

FIKK INVITT: Storbritannias handelsminister Liam Fox skal ha gitt uttrykk for at de ønsker et samarbeid med Norge. Her er næringsminister Monica Mæland (H) på vei ut av et møte med Fox London i september.
Publisert:

Ifølge Dagens Næringsliv skal handelsminister Liam Fox i et møte med næringsminister Monica Mæland (H) ha gitt uttrykk for at Storbritannia og Norge burde etablere en arbeidsgruppe for å forberede en ny handelsavtale når britene forlater EU.

Fryktet for EØS-avtalen

Men etter en diskusjon i ledergruppen i Utenriksdepartementet, som har det koordinerende ansvaret for brexit, skal tilbudet ha blitt avvist. Ifølge avisen mente sjefen i Europaavdelingen Niels Engelschiøn at dette kunne sette EØS-avtalen i spill og at det formelt sett ikke er riktig å starte et slikt samarbeid så lenge Storbritannia er et fullverdig medlem av EU.

Les også

Britiske selskaper vurderer brexit-flukt

Mæland eller UD ønsker ikke å kommentere dette konkret, men statssekretær Elsbeth Tronstad (H) poengterer at det er dialog og kontakt mellom Storbritannia og Norge. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener imidlertid det er underlig om Norge sier nei til ønsket om en tettere dialog.

– Det virker som Norge er redd for å provosere EU istedenfor å tenke på norske interesser, sier Vedum, som mener regjeringen må involvere Stortinget tettere i arbeidet med brexit.

Starter i mars

Vedum har tidligere uttalt at han mener en diskusjon om EØS-avtalen er på sin plass etter brexit.

Storbritannias statsminister Theresa May uttalte forrige helg at britene vil begynne brexit-prosessen senest i mars. Hun har slått fast at det ikke er aktuelt å kopiere den norske modellen.

I en presisering den 17. november avviser Nærings- og handelsdepartemenetet Dagens Næringslivs opplysninger, og opplyser at det ikke stemmer at Norge sa nei til en arbeidsgruppe.

Les også

Vedum vil ha EØS-debatt etter brexit

Les også

Theresa May: – Vil ikke kopiere norsk EU-avtale

Les også

Disse byene vil ta Londons trone som finansmetropol

Publisert: