Japanske yen på sterkeste nivåer siden høsten 2014

Til tross for at Japan har tatt enda større pengepolitiske grep, har yen styrket seg rundt 8 prosent mot verdens største valuta siden nyttår.

BREMS: I kjølvannet av Asia-krisen i 1998 har Japan slitt med fallende økonomisk aktivitet og negativ vekst. I januar ble styringsrenten også satt under nullstreken. Men landets valuta blir sterkere.

Yuya Shino
 • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Til tross for Bank of Japans grep for å svekke valutaen og stimulere økonomien, har japanske yen styrket seg omtrent åtte prosent mot dollar så langt i 2016.

Yen er på sitt sterkeste mot den amerikanske valutaen siden høsten 2014.

Natt til fredag 29. januar norsk tid valgte Bank of Japan for første gang i sentralbankens historie å kutte renten fra 0 til minus 0,1 prosent. Ett rentemøte senere er styringsrenten fortsatt minus 0,1 prosent.

– Inflasjonspresset i Japan avtar, og sentralbanken virker stadig lenger unna å nå inflasjonsmålet på to prosent. Kuttet i januar kom som et svar på avtagende inflasjonspress, men var helt klart også myntet på å stagge styrkelsen av yen, sier Magne Østnor til E24, valutastrateg i DNB Markets.

Han viser videre til at motivet kom klart frem ved at sentralbanken, Bank of Japan, unntar store deler av bankenes reserver fra å bli berørt av negative renter.

Gjennomslaget blir dermed mindre på pengemarkedsrentene og på rentene ut mot bedrifter og husholdninger.

Les også

IMF-sjefen hyller negative renter

Historisk kutt

Japan har slitt med deflasjon siden slutten av 90-tallet, og flere virkemidler er satt i gang for å skape vekst i det som er verdens tredje største økonomi på landsbasis, kun USA og Kina er større, ifølge Trading economics.

Og i desember tikket det inn et sårt trengende veksttall, bruttonasjonalprodukt steg med en prosent i 2015.

KAN BLI FLERE: – Vi tror Bank of Japan kan komme til å kutte rentene ytterligere, først i april og deretter en gang på høsten. Vi venter en svakere yen fremover og har en prognose på USDJPY på 117 på tre måneders sikt og 125 på tolv måneders sikt, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

DNB

– Et tegn på desperasjon

En lavere styringsrente vil i teorien være med på å svekke et lands valuta, ettersom valutaspekulanter kjøper seg inn i valutaer der renten i landet er høyere.

Praksis kan i noen tilfeller bli noe helt annet. Det er yen et eksempel på. Den japanske yenen har styrket seg mot dollar etter rentebeslutningen – og styrker seg fortsatt.

Før rentebeslutningen i slutten av januar ble en dollar omsatt til 121 yen, nå er bytteforholdet endret til 112 yen for en dollar.

Jo færre yen per dollar, jo sterkere er den japanske valutaen.

STERKERE YEN: Grafen viser utviklingen i amerikanske dollar mot japanske yen siden nyttår.

InFront

– Hvordan er det mulig?

– Dette må sees i sammenheng med at negative renter for mange i markedet er et tegn på desperasjon fra sentralbankenes side. At verktøykassen er i ferd med å bli tom. Samtidig skjedde jo dette i periode der markedet var preget av ekstremt lav risikovilje, sier Østnor og legger til:

– Med liten mulighet for sentralbankene til å stimulere dersom vi skulle bli truffet av ytterligere sjokk og lav risikovilje, så vi at mange kjøpte japanske yen som en trygg havn.

Nils Kristian Knudsen, valutastrateg i Handelsbanken Capital Markets, sier:

– Det er ikke nødvendigvis slik at negative renter gir svakere valuta. Se både til Den europeiske sentralbanken (ESB), Sveits og Sverige, valutaene har styrket seg med negative renter.

I Norge er styringsrenten fremdeles positiv med 0,5 prosent.

FALLER: – En langsiktig konsekvens av at Japan har satt styringsrenten til negative 0,1 prosent er at de effektive rentene har falt på statsobligasjonene, spesielt de med lang løpetid, sier seniorstrateg valuta Nils-Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.

John Thomas Aarø

Idet han forklarer videre valutakursutviklingen til yen peker han på endringen av pengepolitikken med «Abenomics» fra desember 2012.

Den nye pengepolitikken til statsminister Shinzo Abe inneholdt blant annet en økning av pengemengden som igjen førte til en svakere yen, og det er fra disse nivåene den japanske valutaen har styrket seg fra.

Abenomics i sin helhet er en tiltakspakke fra regjeringen med sikte på å skape vekst i den japanske økonomien.

Les også

Sjeføkonom om Japan-sjokket: – En bekreftelse på at verden fortsatt har problemer

Populær valuta i urolige tider

– Det er også veldig viktig å se på dollarens utvikling. Utsatte og lavere rentehevninger enn først ventet fra Federal Reserve har ført til en svekkelse av den amerikanske dollaren. Og i et år som 2016 med mye global uro, i kjølvannet av Kinas økonomiske politikk, har investorer søkt seg til yen, sier Knudsen.

Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen uttalte i desember at USA ikke kan vente for lenge med å sette opp styringsrenten. Allerede tidligere på høsten ytret de fremvoksende økonomiene ønske om renteheving.

16. desember, en drøy uke før julaften, besluttet Federal Reserve å heve renten med 0,25 prosentpoeng til 0,25-0,5 prosent. Det skrev seg inn i historiebøkene som den første rentehevingen siden 2006.

Valutastrategen i Handelsbanken sier:

– Det har ved flere tilfeller vist seg at den japanske valutaen har styrket seg i tider med internasjonal uro.

Les også

Børsrally i Japan: – Panikken ligger bak oss

Les også

Moody’s om 2016: Spår fall i Kina og fremvoksende økonomier

Les også

Nå er det minusrente i Japan

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Japan
 2. Handelsbanken
 3. Valuta
 4. Yen

Flere artikler

 1. Japan rører ikke renten

 2. Brå kronesvekkelse etter rentebeslutning

 3. Her er det blitt billigere å reise på ferie

 4. Annonsørinnhold

 5. England-ferien har blitt ti prosent billigere på tre mnd.

 6. – Norges Bank er trengt opp i et hjørne