Nord-Korea fortsatt villig til å møtes «når som helst»

Nord-Korea sier USAs beslutning om å avlyse det planlagte toppmøtet er «ytterst beklagelig», og at de fortsatt er villige til å møtes.

ÅPNER FOR MØTE: Folk kikker på en TV-sending om Donald Trump og Kim Jong-un i den sørkoreanske hovedstaden Seoul tidligere denne måneden.
Publisert: Publisert:

– Den plutselige kunngjøringen om at møtet er avlyst er uventet for oss, og vi kan ikke gjøre annet enn å synes at det er ytterst beklagelig, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan i en pressemelding via Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

– Vi presiserer igjen vår villighet til å sitte ansikt til ansikt når som helst og i hvilken som helst form, for å finne løsninger på problemet, la han til.

Avlyste møte

President Donald Trump avlyste toppmøtet, som skulle holdes i Singapore 12. juni, i et brev adressert direkte til den nordkoreanske lederen Kim Jong-un torsdag.

Her heter det at det vil være upassende å holde møtet nå sett i lys av det «voldsomme sinnet» og den «åpne fiendtligheten» i Nord-Koreas siste uttalelser. Trump dikterte brevet selv, ifølge den republikanske senatoren Cory Gardner.

Les også

Børsfall etter at Trump avlyser møte med Nord-Korea

Nord-Korea hevder fredag at USAs avgjørelse ikke er i tråd med resten av verdens ønsker, og presiserer at de ønsker å finne løsninger for å lette på spenningene med USA. Kim Kye-gwan sier Kim Jong-un hele tiden har forberedt seg på at møtet ville finne sted.

– Lederen vår har også sagt at et møte med president Trump ville dannet en god begynnelse, og han har lagt mye innsats i forberedelsene av dette.

Sprengte testanlegg

Trumps beslutning om å avlyse møtet ble kjent rett etter at Nord-Korea erklærte at deres eneste anlegg for testing av atomvåpen var ødelagt. Med utenlandske journalister som tilskuere ble en kraftig eksplosjon utløst i testanlegget Pyonggye-ri. Flere tunneler og observasjonstårn ble ødelagt med dynamitt.

Kim Jong-un kunngjorde tidligere i måneden at anlegget skulle legges ned i forkant av det planlagte toppmøtet.

Men ifølge utenriksminister Mike Pompeo hadde ikke lenger USA grunn til å tro at dette kunne bli vellykket. Beslutningen kom også på bakgrunn av en serie med nordkoreanske løftebrudd, ifølge en kilde i Det hvite hus.

Trump sa likevel torsdag at han er åpen for at et møte med Kim kan finne sted på et senere tidspunkt.

Japan støtter USA

Japan har forståelse for at USAs president Donald Trump avlyste toppmøtet med Nord-Korea, sier den japanske utenriksministeren Taro Kono.

– Det er meningsløst å holde et toppmøte mellom USA og Nord-Korea uten å oppnå noe, sier Kono ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

USA avlyste torsdag det planlagte toppmøtet med Nord-Korea. Trump hevdet det vil være upassende å holde møtet nå sett i lys av det «voldsomme sinnet» og den «åpne fiendtligheten» i Nord-Koreas siste uttalelser. Dette støttes av Japan.

– Vi vil fortsette å samarbeide med USA om å holde fruktbare samtaler for å løse temaet om atomnedrustning i Nord-Korea og situasjonen rundt japanere kidnappet av Pyongyang, sier Kono.

Japan har en liste på 17 japanere de hevder ble kidnappet av Nord-Korea mellom 1970 og 1980. I 2002 ble fem av dem returnert i live. Nord-Korea sier åtte er døde og at fire aldri kom til landet.

Les også

USAs tollbeskjed til Røe Isaksen: Norge og EU likebehandles

Les også

Bilaksjer faller etter Trump-utspill

Les også

USAs finansminister: – Vi har satt handelskrigen på vent

Publisert:

Her kan du lese mer om