Sjeføkonom: – Utsiktene for eurosonen er blitt dramatisk mørkere

Analysehuset IHS Markit finner kun ett positivt trekk i den siste innkjøpsjefrapporten for eurosonen. 

USIKKERHETEN ØKER: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er bekymret over de sterke høyrekreftene som vinner større makt i Europa.

Foto: Rafael Marchante Reuters
Publisert:,

– Med økonomiske nøkkeltall som peker ned, på samme tid som den politiske usikkerheten øker, har utsiktene for eurosonen blitt dramatisk mørkere, skriver sjeføkonom Chris Williamson i IHS Markit.

Analysehuset utgir en innkjøpsjefindeks for eurosonen (PMI), hvor innkjøpssjefene oppgir å være optimistiske med en indeks på 54,1 i mai.

Imidlertid er utviklingen vesentlig svakere enn forventet.

Les også: Hva er galt med norsk PMI?

– Svakeste på halvannet år

Høyreorienterte partier får sterkere fotfeste i parlamentene i EU-landene og EU-parlamentet, og verdiskapningen i den monetære union er ventet å lande på 0,4-0,5 prosent i andre kvartal. Williamson mener det er vanskelig å si om verdiskapningen vil fortsette svekkelsen ut året.

– Verdiskapningen i eurosonen sank til det svakeste nivået på halvannet år i mai, og bremsen har vedvart siden toppen i januar. Det taler for at eurosonen går mot sitt verste kvartal siden 2016, skriver han i rapporten.

Svak utvikling i Tyskland

Særlig er veksten i sysselsettingen i Tyskland påfallende, med den svakeste veksten på 17 måneder. Innkjøpssjefene i Tyskland og Frankrike var mer pessimistiske, mens i Spania er optimismen stabil.

Torsdag kom tall over industriordre i Tyskland, som bekrefter mønsteret med svake nøkkeltall fra vekstmotoren i Europa. Ordreinngangen i den tyske industrien sank med 2,5 prosent i april, sammenlignet med mars.

«Det kommer til å bli mer utfordrende å forklare disse månedlige nedgangene med engangshendelser som været eller feriedager. Faktum er at bevisene hoper seg opp for at den svake starten på året er mer alvorlig enn først antatt, skriver INGs tyske sjeføkonom Carsten Brzeski, ifølge Financial Times.

Samlet tyder svakere verdiskapning, færre nye ordre og svakere sysselsetting på at tilstanden i eurosonen er svekket sammenlignet med første kvartal.

Les også

Strateg om forrige ukes markedsuro: – En pekepinn på hva vi kan ha i vente

Helligdager i mai kan ha gitt svakere vekst

Men det er ett lyspunkt i innkjøpsindeksen som kan tyde på at juni slår til med sterkere vekst, og bryter trenden med en svakere utvikling.

– Selskapene fortalte at de ble forstyrret av et unormalt høyt nivå med fridager mai, spesielt gjaldt dette i Frankrike og Tyskland, noe som kan tale for at vi får en rekyl i juni. Men mange selskaper sa at etterspørselen var svekket sammenlignet med nivået tidligere i år, skriver Williamson.

Les også

Italia-uro smitter over på Asia

Les også

Den tyske «hauken» åpner for å overta etter Draghi

Her kan du lese mer om