Tror valgseier til denne mannen kan gi børsrally

Valget i Frankrike kan bli en «positiv trigger», mener investeringsdirektør.

FAVORITT: Emmanuel Macron ligger best an på meningsmålingene før helgens valg i Frankrike.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Den vanlige storyen er at valget primært er en fare, og at det er en trussel mot eurosonen dersom Le Pen vinner. Men sannsynligheten for dette er bare rundt 30 prosent – kanskje også lavere, sier investeringsdirektør Stig Myrseth til E24.

Søndag er det duket for den første av det som etter alle solemerker blir to runder med fransk presidentvalg, og foreløpig er det svært tett på meningsmålingene.

Financial Times «poll tracker» leder Emmanuel Macron knepent foran Marine Le Pen, men det er sistnevnte som stjeler overskriftene – og det er hennes oppslutning markedene ser til når pengene skal flyttes.

Dersom man ser på målingene for første valgrunde, ligger de fire fremste kandidatene alle på rundt 20 prosent. Men tar man i betraktning Le Pens sjanser for å vinne en annen runde mot spesielt Macron, endrer bildet seg drastisk.

Da er det rundt 63–37 i Le Pens disfavør. Og dersom Macron vinner, ser Myrseth for seg et mulig «lettelsesrally».

– Skal man ta et veddemål i dag, ville jeg sagt at man heller burde posisjonere seg for at valget kan bli en positiv trigger, sier han.

Vil stramme livremmen

Emmanuel Macron er tidligere statsråd i François Hollandes sosialistiske regjering, men har brutt med mentoren og stiller på en plattform som blant annet innebærer skattereduksjon, lavere offentlige utgifter og kutt i byråkratiet.

Den tidligere bankmannen ønsker også å lette på de rigide franske arbeidslivsreglene.

– Vi vil introdusere mer fleksibilitet og gi selskapene mer spillerom til å forhandle individuelle avtaler med de ansatte, sier Macrons økonomiske rådgiver til The Telegraph.

Den britiske avisen beskriver imidlertid Macron som «mer Blair enn Thatcher», i motsetning til den tredjeplasserte kandidaten François Fillon. Han er en sentrum-høyrekonservativ med nettopp Margaret Thatcher som uttalt forbilde.

– Jeg tror ikke på noen renselse og på å bygge landet mot folks vilje, sier Macron, som mener at Fillons «brutale kutt som blindt spiser seg inn i statens utgifter» vil gjøre mer skade en nytte.

Saken fortsetter under bildet ...

THATCHERIST: Konservative François Fillon er på delt tredjeplass på meningsmålingene før valget i Frankrike, sammen med ytre venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon.

Konvergens

Myrseth mener at valget i Frankrike kan representere en slags konvergens i den økonomiske politikken i den vestlige verden.

– Vi ser at Storbritannia og USA, land som er preget av mye populisme, på mange måter beveger seg mot det politiske venstre i den økonomiske politikken. Frankrike har alltid vært en statsdominert, halvsosialistisk økonomi, men vi ser at det er stor sannsynlighet for at valget vil gi en president som tar landet mot høyre, sier investeringsdirektøren.

Han mener at dette kan være gunstig for fransk økonomi.

– Forskjellene mellom kontinentet og den anglosaksiske verden blir mer redusert i årene fremover, og langsiktig kan dette være positivt for Frankrike, med mer dynamikk og vekst i økonomien.

Les også

Her er president-duellen fransk næringsliv ikke tør tenke på

– Blir en vill dag

Er det noe det siste året har vist, er det imidlertid at ingenting er sikkert i forkant av valg.

– Markedet har feilet to ganger, på brexit og Trump. Nå tror jeg mange i markedet er skeptiske til meningsmålinger, sier Myrseth.

Han viser til at det snakkes om systematiske problemer med meningsmålinger – at mange som stemmer populistisk ikke tør å si hvem de stemmer på. og

– Man lurer dermed på om støtten til Le Pen kanskje er mye større enn meningsmålingene tilsier. Svaret på dette får vi snart, mandag 8. mai. Det blir en vill dag i kapitalmarkedet, sier Myrseth.

Les også

Her er president-duellen fransk næringsliv ikke tør tenke på

Les også

– Macron gir meg Obama-følelsen

Les også

Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Frankrike

Flere artikler

  1. Macron og Le Pen størst oppslutning

  2. Fransk valg tetter seg til

  3. Liten Frankrike-effekt i Asia: – Resultatet er allerede priset inn

  4. Derfor frykter markedet at Le Pen blir helgens valgvinner

  5. 50.000 politi og militære