Derfor vil IMF at Norge endrer skattene

Dette er de tre viktigste årsakene til at IMF mener at det er behov for ytterligere reformer av skattene i Norge.

SKATT: Delegasjonsleder fra IMF, Thomas Dorsey, mener Norge bør gjøre mer for å endre skattene sine. Blant annet vil IMF at Norge skal gå flere skritt i retning fra direkte til indirekte skatter.
Publisert: Publisert:

– Boliger er veldig begunstiget skattemessig i Norge. Det medfører at uforholdsmessig store beløp blir kanalisert til investering i ikke produktive investeringer i stedet for til produktive investeringer, sier delegasjonsleder Thomas Dorsey i Det internasjonale pengefondet (IMF) til E24.

IMF-toppen peker samtidig på at en mer balansert behandling av boliger kan bidra til å stagge voksende boligpriser.

Felle for arbeidstagere med lave inntekter

Dorsey viser til at behovet for ytterligere skattereform i Norge også er begrunnet i at arbeidstagere med lave inntekter får veldig lite ekstra og i noen tilfeller lavere inntekter ved å arbeide enn det de får ved å ikke arbeide. Han viser til at noen vil kalle dette en felle.

Les også

IMF ber Norge ta boliggrep

– Det er mulighet innenfor skattesystemet å øke incentivene for å arbeide for arbeidstagere innen lavinntektsgruppene, sier Dorsey.

En tredje årsak til at IMF vil at Norge fortsetter å reformere skattesystemet, er at institusjonen mener at det er fornuftig å vri skattesystemet fra direkte til indirekte skatter.

– Direkte skatter tenderer å hindre arbeid, når vi snakker om personlige inntektsskatter. Og direkte skatter tenderer å hindre investeringer, når vi snakker om selskapsbeskatning, sier Dorsey.

Dorsey mener at hvis man for eksempel kutter lav sats på merverdiavgift på noen utvalgte forbruksvarer, ville det ha positive effekter.

Vil ha mer skattereform

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener at skattereformen 2016–2018 har bidratt til et skatteskifte fra direkte skatter til indirekte skatter. Men samtidig anbefaler IMF at ytterligere skattereform bør vurderes.

Finansminister Siv Jensen sier til E24 at hun er enig med IMF i at regjeringen kan gjøre mer.

– Regjeringen har sagt at det å fortsette med å effektivisere skattesystemet er viktig. Det betyr at vi vil fortsette å redusere skattetrykket, sier Jensen til E24.

Les også

Slik blir skatten din i 2017

Les også

Solberg: Formuesskatten vil være med oss lenge

Publisert:
Gå til e24.no