Venezuelas høyesterett suspenderer riksadvokaten

Venezuelas høyesterett har suspendert riksadvokat Luisa Ortega Diaz (59), etter at landets nye grunnlovgivende forsamling fredag trådte sammen for første gang.

UTE: Venezuelas høyesterett har suspendert riksadvokat Luisa Ortega Diaz (bildet).

Foto: Ariana Cubillos AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Ortega har vært en av president Nicolás Maduro mest frittalende kritikere og har gjentatte ganger forsøkt å stoppe opprettelsen av den Maduro-kontrollerte forsamlingen.

– Jeg vil ikke si at vi har mistet enhver form for demokrati. Det er fortsatt enkelte spor av det. Men dessverre er det slik at dersom vi fortsetter ned dette sporet, vil vi tape alle former for demokrati, sa hun tidligere denne uka på en pressekonferanse i sitt kontor i hovedstaden Caracas.

I slutten av juni sørget høyesterett for at hun ikke får forlate landet og frøs alle hennes verdier og eiendommer for det den påsto var alvorlige forseelser foretatt av hennes kontor.

Utestengelsen styrker ifølge The Telegraph bekymringer om at Maduro nå vil intensivere straffeforfølgelsen av fremstående kritikere av hans regime.

Påstander om valgfusk

Ortega var lenge en av tidligere president Hugo Chávez' nærmeste allierte. I mars vendte hun ryggen til hans etterfølger Nicolás Maduro.

Så sent som torsdag ba hun en lavere rettsinstans skrive ut en kjennelse for å blokkere opprettelsen av den kontroversielle forsamlingen som er blitt fordømt både i hjemlandet og internasjonalt i til dels sterke ordelag. Søknaden ble avvist fredag.

Luisa Ortega Diaz har også iverksatt en undersøkelse av valget på ny forsamling etter vedvarende påstander om omfattende valgfusk.

Andre møte

Fredag trådte den nye grunnlovsgivende forsamlingen i landet sammen for første gang.

Forsamlingen, som har 545 medlemmer, ble valgt sist søndag. Den får makt til å skrive en ny grunnlov og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Så mange som 40 land har ifølge The Guardian protestert mot den nye forsamlingen, som ses som et verktøy for Maduro til å sikre sin egen makt. Opposisjonen i Venezuela boikottet valget.

Lørdag holder forsamlingen til sitt andre møte.

Les også

– Markedet venter på reaksjoner fra Donald Trump

Les også

Avis: Kriselandet vil selge mer gjeld

Les også

Venezuelas president lover folkeavstemning

Les også

200.000 mennesker demonstrerte mot Maduro i Venezuela

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Avsatt riksadvokat flykter fra Venezuela

  2. Maduro utsetter lanseringen av Venezuelas nye forsamling

  3. Omstridt forsamling i Venezuela har trådt sammen

  4. – Markedet venter på reaksjoner fra Donald Trump

  5. USA innfører sanksjoner mot Venezuelas president