Kinas handelsoverskudd med USA i vekst

Kinas handelsoverskudd med USA vokste i fjor. Eksperter lurer nå på hva USAs president Donald Trumps mottrekk vil bli.

NESTE TREKK? Donald Trump har flere ganger truet med å innføre tiltak overfor Kina dersom Beijing ikke reduserer handelsoverskuddet med USA. Her møter han Kinas president Xi Jinping.

Foto: Nicolas Asfouri AFP
Publisert:

Forskjellen mellom eksport og import med USA økte 10 prosent til 275,8 milliarder dollar i fjor, nærmere 2.214 milliarder kroner, viser tall som Beijing la fram fredag.

Trump har tidligere sagt at han anser utviklingen som urettferdig. Han har anklaget Kina for å bidra til at amerikanske arbeidsplasser går tapt, og ved en anledning beskrev han Kinas handelspolitikk som «voldtekt».

Trump har flere ganger truet med å innføre tiltak overfor Kina dersom Beijing ikke reduserer handelsoverskuddet med USA.

– Potensiell friksjon i handelen mellom Kina og USA utgjør en stor usikkerhetsfaktor, sier Ding Shuang, sjeføkonom i finansselskapet Standard Chartered til Bloomberg News.

Men det er uklart om Trump kommer til å innføre konkrete tiltak overfor Kina. Historisk har Beijing pleid å svare med samme mynt når USA har innført høyere avgifter på import av kinesiske varer.

I november kunngjorde de to landene nye avtaler til en total verdi på 250 milliarder dollar, noe som kan bli et plaster på Trumps sår. Det kan også blidgjøre Trump at Kinas import fra Nord-Korea i fjor falt 33 prosent. I desember alene, etter innføringen av nye sanksjoner mot regimet, falt Kinas import fra Nord-Korea 81,6 prosent.

For Kinas handelsbalanse som helhet vokste eksporten i fjor med 7,9 prosent mens importen steg 15,9 prosent.

Les også

Trump: En ære å ha statsminister Solberg på besøk

Les også

Trump dropper plan om oljeleting utenfor Florida

Les også

Medier: Trump innfører ikke flere sanksjoner mot Iran

Her kan du lese mer om