Lanserer «MAGAnomics»: Slik er USAs plan for økonomisk vekst

Donald Trump og hans stab har nå kommet opp med en ny plan for å gjøre landets økonomi «Great Again». MAGAnomics skal sørge for BNP-vekst på tre prosent.

MAGA: Make America Great again (MAGA) har vært slagordet til Donald Trump, noe han ikke ser ut til å gi slipp på helt enda. Her er han under et møte om helsereformen i Mars 2017.
 • Christian Gran Svenningsen
Publisert:

Økonomer har beskrevet det som «umulig», men hva er det Donald Trump ikke kan gjøre? Med en ny økonomisk agenda, «MAGA (Make America Great Again) nomics», skal Trump og hans administrasjon få USAs bruttonasjonalprodukt (BNP) tilbake på tre prosent vekst i BNP, skriver CNBC.

Kutte skatter, reformere velferdstjenester, investeringer i infrastruktur, sette i gang nye handelsavtaler og redusere offentlige utgifter, er blant innholdet i den nye planen. Dette skriver Mick Mulvaney, budsjettdirektøren i «Office of Management and Budget» (OMB), i en artikkel for Wall Street Journal.

Ser til Reagan

Trump og hans administrasjon har blitt kritiserte for å foreslå at de kan få BNP-nivået på 3 prosent man så i perioden mellom 1940 og 2007.

– Det går fint. Vi hørte den samme pessimismen 40 år siden da landet var i «stagflasjon» og dårlig form. Ronald Reagan turte derimot å stå imot denne tankegangen og brakte oss til en økonomisk vektst mange så på som uoppnåelig, skriver Mulvaney i Wall Street Journal.

Han mener den amerikanske økonomien fortsatt har mulighetene til å oppnå det samme den dag i dag.

Enkelt og greit

Planens fokus skal ifølge budsjettdirektøren være enkel.

– Økonomien skal vokse, og det samme skal mulighetene og inntektene til det amerikanske folk. Det skal gjøres ved å fokusere på essensielle prinsipper som har gjort den amerikanske økonomien til en av verdens største velferds-maskiner i verdenshistorien, skryter Mulvaney.

Dette er punktene som inngår i MAGAnomics:

 • Skattereform med fokus på produktivitet og lavere skatter som følge av investeringer i privat sektor.
 • Redusere unødvendige forskrifter som vil senke selskapers kostnader og etterlater mer penger til investeringer.
 • Velferdsreform som vil gi arbeidsløse incentiver til å søke seg en jobb, noe den nåværende ikke gjør.
 • God energi-strategi som får kullgruve-arbeidere tilbake i arbeid. Fokus skal også være på billigere, renere og inntektsgivende energi som vil øke investeringer og arbeidsplasser i flere industriområder.
 • Ombygging av infrastrukturen vil skape muligheter for flere arbeidsplasser og er en fremtidsrettet investering som vil gi avkastning på kort sikt, men også i fremtiden.
 • Rettferdig handel er viktig for å påse at andre nasjoner ikke saboterer den amerikanske økonomien ved å innføre unødvendige avgifter på produkter fra USA. Presidenten mener landet blir behandlet dårlig når det kommer til internasjonal handel.
 • Være tilbakeholden på regjeringens pengebruk fordi det river vekk penger som kan investeres privat. Å allokere penger til private investeringer, fremfor offentlige, gir bedre avkastning.

Det påpekes at denne planen er for alle, men spesielt for dem som dro på jobb i dagens mørke og kommer hjem etter at barna allerede har lagt seg. Det skrives videre om at presidenten hører på landets befolkning og at landets storhet ikke kommer av for høye skatter, unødvendige forskrifter eller ødelagte velferdsordninger.

– Den kommer av dere, skriver budsjettdirektøren.

Landet og bestanden av befolkningen som ikke har det så godt er fortsatt hovedfokuset til Trump. En fortsettelse på hans kampanje og det man ofte hører han si; «America first, America first».

Les også

G20 vedtok slutterklæring i Trumps ånd

Les også

Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

Les også

Klimaoppgjør mellom Trump og Macron på G20-toppmøtet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Økonomi
 3. USA
 4. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. USA har aldri importert mer enn de gjorde i september

 2. Tidligere Trump-sjef starter hedgefond

 3. Kina vil svare med samme mynt i handelskrigen med USA

 4. Ingen enighet om amerikansk «shutdown»

 5. Trump har lagt fram ambisiøst budsjettforslag for 2019