Storbanker tror ikke på at Riksbanken hever renten: – Tar feil om alt som har noe å si i Sverige

Tirsdag morgen fortsetter den svenske kronen å svekke seg til nye rekordnivåer. Storbankene er enige om at det vil bli vanskelig for Riksbanken å gjøre noe annet enn å jekke ned renten.

Det er mørke skyer over Gamle Stan i Stockholm, ettersom de økonomiske utsiktene for Sverige ser usikre ut i 2020, ifølge flere banker.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Den svenske kronen har fortsatt å utvikle seg svakt utover i 2019, og har svekket seg ti prosent mot dollaren så langt i år, skriver Bloomberg.

Den svenske kronen har vist seg å bli påvirket av handelskrigen mellom USA og Kina, men har også hatt en rekke svake nøkkeltall å vise til på hjemmebane.

Tirsdag morgen kom det ferske tall fra den svenske innkjøpssjefindeksen for industriledere, som falt til 46,3, ned fra 51,8 i forrige måned - det største fallet siden finanskrisen. På forhånd var det forventet en indeks på 52.

Den svenske kronen svekket seg fire øre mot dollaren umiddelbart etter publiseringen av industritallene. Nå koster én dollar 9,89 svenske kroner.

Målet for Riksbanken har vært å heve renten ved årsskiftet eller på nyåret, men flere storbanker tror ikke rentehevingen blir noe av.

Da den svenske sentralbanken i september besluttet å holde renten uendret på negative 0,25 prosent, ble en rekke økonomer overrasket, og flere tror styringsrenten i Sverige nå skal ned igjen til nivåer man så i 2018.

– Tar feil om Sverige

Citi tror sentralbanksjef Stefan Ingves vil måtte la renten ligge i ro, skriver Bloomberg.

Nordea går enda lenger ved å si at de tror Riksbanken vil senke renten med 0,25 prosentpoeng, for å øke inflasjonen inn i 2020.

– Riksbanken tar feil om alt som faktisk har noe å si i Sverige, sier Nordea-analytiker Andreas Steno Larsen og Margin Enlund.

Også Danske Bank tror Riksbanken vil endre kurs neste år, og sette ned renten.

I sommer uttalte sentralbanksjef Ingves at minus 0,5 prosent ikke er det laveste Riksbanken kan gå.

Tidligere i september så man den svakeste svenske kronen mot dollaren på 17 år - onsdag svekket den seg ytterligere.

Sverige sentralbanksjef Stefan Ingves overrasket flere økonomer i september da han mente at renten skulle opp om ikke lenge, enten på nyåret eller til og med før.

– På vei mot nullvekst

Danske Bank maler også et bilde hvor stigende inflasjon blir en vanskelig oppgave for Riksbanken.

– Sverige er på vei mot nullvekst og stigende arbeidsløshet, sier Michael Grahn, Danske Banks sjeføkonom i Sverige.

I sin årsrapport, Nordic Outlook, som ble presentert tirsdag sammenligner banken landets situasjon med eurokrisen i 2011–2012, skriver Veckans Affärer.

Det pekes på at boliginvesteringene synker, samtidig som det finnes et overtilbud av nybygde boliger, skriver Danske Bank. I rapporten peker man på at arbeidsmarkedet også har blitt dårligere etter sommeren, med færre ledige jobber og stigende arbeidsledighet som ventes å øke til 7,8 prosent i 2020.

Danske Bank tror BNP-veksten som er spådd til 1,5 prosent i 2020, ikke vil være på mer enn 1,0 prosent.

Les Bloomberg-saken og se oversikten over andre svekkede valutaerDanske Bank tror arbeidsledigheten vil komme opp i 6,8 prosent i 2019

Les også:

Les også

Står fast på renteheving på nyåret: – Overraskende

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Riksbanken
  2. Stefan Ingves
  3. Nordea
  4. Svensk krone

Flere artikler

  1. Står fast på renteheving på nyåret: – Overraskende

  2. Storbank mener «hauken» Olsen tar riktig rentegrep

  3. Kalles «haukene i nord»: – Skiller seg fra resten av verden

  4. Sverige kvitter seg med minusrente etter fem år

  5. Den svenske sentralbanken holder nullrenten