Iran-sanksjonene

Den skjulte «krigen»: USA og Iran kjemper om pistasjnøtter

USA og Iran har balansert på kanten av en storkrig i Midtøsten. I bakgrunnen kjemper amerikanske og iranske bønder om en liten, grønn nøtt.

FIENDE AV USA: Iran er USAs hardeste konkurrent på det globale markedet for pistasjnøtter. Her selger en iraner nøttene på den gamle basaren i hovedstaden Teheran.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Spenningene mellom USA og Iran har satt Midtøsten i helspenn. Samtidig har pistasjnøtten, som har vokst i Midtøsten i tusenvis av år, blitt en spillebrikke i storpolitikken.

Iran var lenge den største produsenten. I gamle Persia var det status å dyrke pistasjnøtter, som fremdeles er blant Irans viktigste vekster og eksportvarer.

Men Iran har mistet pistasjtronen til USA.

De første frøene ble hentet fra nettopp Persia allerede i 1930, men den første kommersielle avlingen sto ikke klar før på midten av 70-tallet – rett før Iran gjennomgikk sin islamske revolusjon og ble straffet for «den iranske gisselkrisen».

Nå kjemper USA og Iran – verden største pistasjeksportører – om å tjene milliarder på økende etterspørsel og høyere priser, mens nøtten blir stadig mer populær som en sunn snack.

Pistasj-milliardærer lobber for Iran-sanksjoner

Amerikanske pistasjbønder kan vise til en ellevill vekst de siste tiårene. Særlig i delstaten California, som står for rundt 99 prosent av produksjonen, men også i Arizona og New Mexico.

Mens Irans produksjon har utviklet seg ganske flatt, har produksjonen i USA vokst raskt år etter år.

Frykten for iranske nøtter ble likevel tydelig i forbindelse med signeringen av den kontroversielle atomavtalen. Amerikanske bønder fryktet å bli utkonkurrert når sanksjonene ble opphevet.

Høye tollbarrierer hindret imidlertid importerte nøtter fra Iran fra å utgjøre noen trussel på det amerikanske markedet, ifølge Bloomberg. Og etter at Trump trakk USA ut av atomavtalen, innførte presidenten helt nye sanksjoner på pistasj-import fra Iran.

Ifølge journalist Yasha Levine og filmskaper Roman Wernham, som står bak filmen «Pistachio Wars», har rike California-bønder lobbet aktivt for en hard linje mot Iran.

Eierne av The Wonderful Company, den største pistasjprodusenten i USA, skal ha donert penger til både politikere og tenketanker som har vært negative til atomavtalen og positive til Iran-sanksjoner, sier dokumentarduoen til nettavisen Bourse and Bazaar.

STØTTET BØNDER: USAs president, Donald Trump, nevnte Iran da han lanserte en stor støttepakke til amerikanske bønder i 2019.

Iran har tatt pistasj på børs

Hovedproblemet til Irans pistasjbønder har ikke vært sanksjoner på matvarer, men at sanksjoner har stengt dem ute fra det internasjonale banksystemet. Høye tollbarrierer har også vært en stor hindring, som blir begrunnet med beskyldninger om at Iran subsidierer sektoren.

Iran fikk et midlertidig comeback i 2015 etter at amerikanske bønder mistet halve avlingen sin på grunn av høye temperaturer og vannmangel. Men i 2018 fikk iranske bønder en lignende smell på grunn av været, noe som sendte Iran ned igjen fra den internasjonale topplisten.

Iran hevder at sine nøtter smaker best i verden, men landets kanskje viktigste fortrinn i konkurransen med USA er kort avstand til det raskt voksende markedet i Kina, ifølge BBC.

Det største problemet er at vannmangel hindrer videre produksjonsvekst i Iran.

VANNMANGEL: Døde pistasjtrær i en forlatt iransk landsby nær den sørlige byen Sirjan.

Iran har også et nytt finansielt ess i ermet. For å bedre dynamikken og tilgangen på kapital i pistasjsektoren, har den iranske børsen Iran Mercantile Exchange innført derivatkontrakter for den grønne nøtten – de første av sitt slag i verden.

Under åpningsseremonien til pistasj-kontraktene kom sjefen for børsen med det som kan tolkes som et lite stikk til USA:

– Grunnen til at det ikke finnes noe lignende marked for pistasj og safran i verden er fordi disse først og fremst dyrkes i Iran, sa Hamed Soltaninejad ifølge den engelskspråklige økonomiavisen Financial Tribune.

Les på E24+

Melk, korn, kjøtt og gjødsel: Spill på børs som en ekte bonde

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Iran-sanksjonene
 2. Iran
 3. USA

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Den iranske børsen var best i verden. Så ble den skutt ned av Trumps missiler

 2. Iran bønnfalt Norge om hjelp uten hell – mener landet er offer for «medisinsk terrorisme»

 3. Iran trekker seg helt ut av atomavtalen

 4. Trump-tale senker oljeprisen og løfter Wall Street

 5. Betalt innhold

  Dette bør du vite om oljeprisen og Irans atomavtale