Trump med nye trusler mot Iran og Irak: – Vil innføre sanksjoner ulikt noe de har sett før

Et nytt rakettangrep traff søndag kveld den grønne sonen i Bagdad, ifølge nyhetsbyrået AFP. Donald Trump melder at USA er klare til å slå tilbake, mens den drepte generalens etterfølger lover hevn.

Publisert:
http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/15669

– Gud den allmektige har lovet å få sin hevn, og Gud er den viktigste hevneren. Det vil med sikkerhet bli iverksatt handlinger, sier Esmail Qaani i et intervju med iransk TV mandag morgen, skriver NTB.

Han har tatt over lederskapet etter at Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep i Irak natt til fredag.

– Vi lover å fortsette i Soleimanis bane like fast som før med Guds hjelp, og som gjengjeld for hans martyrdømme sikter vi mot å bli kvitt Amerika fra regionen, sier Qaani, ifølge AP.

Søndag kveld meldte nyhetsbyrået AFP om nye rakettangrep i den grønne sonen i Bagdad i Irak, noe som fikk USAs president Donald Trump til å komme med nye trusler mot Iran:

– (...) USA vil umiddelbart slå tilbake med full styrke, muligens på en uproporsjonal måte, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

TRUER MED HEVN: Esmail Qaani under en tale i Teheran i 2017.

Vitner forteller til AFP at minst to raketter ble avfyrt og landet i nærheten av den amerikanske ambassaden i Bagdad søndag kveld.

Al Jazeera melder også at raketter har truffet Bagdad, og skriver at det skal være snakk om seks stykker. Tre av dem traff innenfor den grønne sonen, ifølge irakiske militære kilder. Også lørdag kveld traff flere raketter den grønne sonen.

Truer med sanksjoner mot Irak

Natt til søndag varslet Trump at USA var klare for å angripe 52 iranske mål dersom amerikanske mål ble angrepet igjen. 52 representerer de 52 amerikanerne som ble holdt som gisler etter den iranske revolusjonen i 1979. Han presiserte også at noe av disse målene var mål som er viktige for Iran kulturelt sett.

TILBAKE I WASHINGTON. Donald Trump og førstedame Melania Trump på vei ut av Air Force One etter ferieturen til Mar-A-Lago i Florida.

Å bevisst gå etter slike mål, deler av et lands kulturarv, kan av den internasjonale straffedomstolen ICC ses på som en krigsforbrytelse, skriver New York Times.

Den amerikanske presidenten ankom Washington D.C. søndag kveld, etter juleferien i Florida. Til journalister om bord på Air Force One, sier han at dette ikke bekymrer ham.

– De får lov til å drepe våre folk. De får lov til å torturere og lemleste våre folk. De får lov til å bruke bomber langs veiene og sprenge oss i luften. Og vi får ikke lov til å røre kulturelle mål? Det er ikke sånn det fungerer.

Les også: Bahareh Letnes om Soleimani: – For meg var du en krigshelt

Trump truer også med å innføre flere sanksjoner mot Irak dersom ikke amerikanske styrker får fortsette å bli i landet.

– Hvis de spør oss om å reise, vil vi ikke gjøre det på vennlig vis. Vi vil innføre sanksjoner ulikt noe de har sett før, sier Trump ifølge CNN, og la til at amerikanske styrker ikke vil forlate Irak før landet har tilbakebetalt luftbasen USA har fått bygget i landet.

Uttalelsen kommer timer etter at hans egen utenriksminister Mike Pompeo gikk ut og presiserte at USAs motreaksjoner mot Iran vil være i tråd med det internasjonale lovverket.

Demokratene bekymret

Leder av Representantenes hus Nancy Pelosi sier nå at Representantenes hus vil stemme over en krigsresolusjon som kan begrense makten Trump har til å utføre militære handlinger mot Iran.

– Vårt første ansvar er å sørge for tryggheten til det amerikanske folk. Vi er bekymret over at administrasjonen gjennomførte dette angrepet uten å ha konsultert med Kongressen, skriver hun i en uttalelse, gjengitt i CNN.

Hun skriver at hun mener drapet på Soleimani har satt amerikanske tjenestefolk i fare.

Den «grønne sonen»

I den strengt bevoktede «grønne sonen» i Bagdad ligger regjeringskontorer og ambassader, blant annet den amerikanske ambassaden.

Konflikten mellom Iran og USA har eskalert kraftig de siste dagene, spesielt etter drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani.

BAKGRUNN: Slik har konflikten mellom Iran og USA utviklet seg de siste dagene

Nettstedet Al Ariyaba skriver at sirener høres fra stedet der angrepet skal ha funnet sted, og at flere familiemedlemmer i en nærliggende bolig er skadet i det angivelige angrepet, ifølge irakiske kilder. Det er snakk om seks personer, skriver Al Jazeera.

Publisert: