Europa-analytiker: –Tyskland vil vinne på flyktningbølgen

Tyskland står klare til å ta imot tusenvis av flyktninger fra Syria-krigen. Holger Sandte i Nordea tror stormakten gjør rett i å åpne grensene.

TAR IMOT MANGE: Tysklands Angela Merkel vil ta imot 800.000 flyktninger fra Syria.
 • Victoria Armstrong
Publisert:

Tyskland, med Angela Merkel i spissen, har åpnet dørene for at 800.000 syriske flyktninger kan ankomme landet i løpet av 2015.

Merkel vakte stor oppmerksomhet da hun gikk bort fra Dublin-avtalen, som avgjør hvilke land som har ansvaret for å behandle en søknad om beskyttelse, og ble hyllet av flyktningene som strømmet til landet.

Tyske Holger Sandte, Europa-analytiker i Nordea, mener at avgjørelsen om å åpne grensene kan bære frukter for den tyske økonomien.

– Denne flyktningstrømmen kan være positiv for Tysklands utvikling på et senere tidspunkt. Sett fra en økonoms perspektiv er dette foreløpig positivt for Tyskland, sier Sandte til E24.

Merkel og Hollande krever samlet EU-respons på flyktningkrisen

– Vi må se på flyktningene som ressurser

Holger mener at Tyskland har kapasitet til å ta imot de 800.000 flyktningene, og at tyskere generelt har en positiv innstilling til Merkels avgjørelse.

POSITIV: Holger Sandte tror Tyskland har tatt riktige beslutninger.

– Det er viktig å se på disse flyktningene som ressurser, og ikke byrder. I stedet for å spørre hvor mye dette kommer til å koste for Tyskland, må vi prøve å finne ut hva vi kan gjøre dersom det er mye arbeidsledighet blant flyktningene, sier Sandte til E24.

Føler en moralsk forpliktelse til å hjelpe

Erik Oddvar Eriksen, professor og senterleder ved Senter for europaforskning ved UiO, mener Merkels håndtering av flyktningkrisen sier mye om Tyskland som et land.

Les også

Hun overtalte Rune Bjerke til å starte Syria-dugnad på Vipps

– Dette har vist at Tyskland er et modent, selvsikkert demokrati som tør å åpne seg opp. Tyskland har et lederskap som tør å si ifra hva det står om, og tør å si ifra hva som må gjøres. I tillegg føler nok Tyskland en moralsk forpliktelse, med tanke på sin fortid, til å hjelpe uavhengig av konsekvenser, sier Eriksen til E24.

FÅR SKRYT: Angela Merkel har blitt hyllet verden rundt.
Les også

Per Valebrokk kommenterer: Bestemor Europa trenger flyktningene

– Tyskland setter andre i skammekroken

Han mener Tyskland går frem som et godt eksempel for resten av Europa.

– Dette tydeliggjør hvem som gjør jobben sin og ikke. Tyskland går frem som et godt eksempel, og setter flere andre i skammekroken.

Samtidig tror Eriksen at det finnes en viss risiko ved å åpne grensene.

– Dette kan jo være risikabelt for Tyskland, men det vet vi ikke ennå. Men den som intet våger, intet vinner.

Tror Merkel kan splitte Europa politisk

Til tross for at Sandte er positiv til Angela Merkels avgjørelse om å legge til side Dublin-avtalen, tror analytikeren at det kan oppstå en splittelse mellom Tyskland og enkelte europeiske land, nettopp fordi Tyskland viker fra avtalen.

– Tyskland har lagt til side gamle immigrantregler for å hjelpe til. Derfor tror jeg at dette kan komme til å splitte Europa politisk, mye mer enn for eksempel Hellas-krisen har gjort. Det finnes jo flere land i Europa som ikke ønsker å ta imot flyktninger i det hele tatt, sier Sandte.

Sammenlignet Europa med en bestemor

I fjor sa pave Frans under en tale til EU-parlamentet at han fryktet Europa ikke lenger er et «fruktbart og energisk» kontinent, men heller «trøtt og aldrende». Han advarte mot at et aldrende Europa kunne bli mindre innovativt, frykte endringer og stenge landegrensene.

Les også

Russland vil koordinere sitt Syria-nærvær med USA

Ifølge en undersøkelse fra HWWI vil andelen yrkesaktive i Tyskland, med en alder mellom 20 og 65 år, falle til 54 prosent i 2030. Tall fra Nordea viser at det per dags dato er 574.000 ledige jobber på arbeidsmarkedet i Tyskland.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. EU
 3. Angela Merkel
 4. Tyskland
 5. Nordea

Flere artikler

 1. Merkel og Hollande krever samlet EU-respons på flyktningkrisen

 2. Tyskland vil avvise 75.000 asylsøknader

 3. Dansk Folkeparti mener tysk flyktningpolitikk er kynisk

 4. Tyskland: Ser større økonomiske følger jo lenger usikkerheten varer

 5. Nå er det denne krisen som gjør at Hellas er samtaletema blant makteliten i Europa