Største prisvekst i USA på nesten 13 år

De amerikanske konsumprisene hadde sin sterkeste årsvekst siden 2008 i april, mens kjerneinflasjonen hadde sin største vekst siden 80-tallet.

  • Ine Brunborg
Publisert:

USAs konsumprisindeks hadde en årsvekst på 4,2 prosent i april – den største veksten siden september 2008.

Det visker ferske tall fra USAs arbeidsdepartement.

Månedsveksten fra mars til april var på 0,8 prosent. Det er opp fra månedsveksten på 0,6 prosent i mars.

Dersom man fjerner mat- og energipriser, som gjerne svinger i løpet av året, landet den såkalte kjerneinflasjonen på 0,9 prosent fra mars til april.

Det er den største månedlige økningen i kjerneinflasjonen siden april 1982, ifølge arbeidsdepartementet.

Årsveksten for kjerneinflasjonen var samtidig på 3,0 prosent.

Sterkere enn ventet

Prisveksten er sterkere enn ventet. På forhånd ventet analytikere en månedsvekst for konsumprisene på 0,2 prosent, og en månedsvekst på 0,3 prosent for kjerneinflasjonen, ifølge Bloomberg.

Årsveksten var samtidig ventet å lande på 3,6 prosent, ifølge estimater fra Dow Jones, gjengitt av CNBC.

Indeksene på Wall Street vendte nedover i handelen før åpningstid etter tallslippet. I skrivende stund er Nasdaq-futures ned 1,6 prosent, mens futures for Dow Jones og S&P 500 er ned henholdsvis 0,42 og 0,76 prosent.

Inflasjonsfrykt i markedet

Bekymring for høyere amerikansk inflasjon, og mulige konsekvenser for USAs sentralbanks pengepolitikk, har blitt knyttet til nedgang i aksjemarkedet den siste tiden.

Men en rekke ansatte i USAs sentralbank har gått ut og sagt at den økonomiske innhentingen fremdeles er usikker, og at det er for tidlig å diskutere hvorvidt pengepolitikken skal strammes inn, skriver Bloomberg.

Likevel er enkelte bekymret for hvorvidt inflasjonen vil holde seg høy, etter meldinger om at flere selskaper hever lønninger mens de konkurrerer om færre arbeidssøkere, skriver Reuters.

– Aksjemarkedet møter ikke akkurat utsikter til høyere lønns- og prisvekst med jubel. Selv om teknologisektoren hadde en brukbar dag på amerikanske børser i går og fallet var ledet an av vekstaksjer, er det særlig disse selskapene som har opplevd en svak utvikling den siste tiden, skrev Magne Østnor i DNB Markets i en morgenrapport før dagens tallslipp.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Skarpt fall på Wall Street etter inflasjonstall

  2. USA: Inflasjonen fortsetter opp – raskeste stigning på 13 år

  3. Største prisvekst på nesten 30 år i USA

  4. Børsuroen: – Vi vet ikke hvordan dette ender

  5. Fed-medlemmer åpner for å trappe ned støttekjøp