Cruiserederi kjemper for retten til å kreve vaksinepass

Guvernøren i Florida vil straffe rektorer og cruiserederier som følger helsemyndighetenes råd. Rektorer kan trekkes i lønn om de krever at elevene bruker maske. Rederiene får ikke kreve vaksinepass fra passasjerene.

Miami er verdens største cruisehavn, mange skip har ligget i opplag siden mars i fjor.
 • Gunnar Kagge - Aftenposten
Publisert:

USAs helsemyndigheter bekymrer seg for utviklingen i Florida. Torsdag lå det 12.373 koronapasienter på sykehus i delstaten, ifølge Reuters.

Delstaten har omtrent 6 prosent av USAs innbyggere, men sto for 20 prosent av de nye smittetilfellene forrige uke.

Den republikanske guvernøren Ron DeSantis legger ikke skjul på at han drømmer om å bli partiets presidentkandidat i 2024. Han holder fast på sin kompromissløse linje når det gjelder smitteverntiltak. Han avviser bruk av tvang i nesten alle situasjoner.

The New York Times skriver at DeSantis gambler med en enormt høy innsats. Gjennom hele pandemien har han presset på for å begrense de økonomiske skadevirkningene. Dersom delstatens sykehussystem bryter sammen under presset, får guvernøren et kjempeproblem.

Guvernørens håp er at sykehusene klarer å håndtere den siste smittebølgen. Samtidig satser han på at økonomien klarer seg godt. Om begge deler slår til, kan han ha styrket sjansene sine til å bli presidentkandidat.

I strid med alle råd

Guvernørens politikk setter både næringsdrivende og offentlige virksomheter i en umulig situasjon.

Mens statens skoler forbereder gjenåpning underskrev guvernøren en lov som forbyr skolene å pålegge elevene å bruke munnbind. Dette er stikk i strid med de føderale helsemyndighetenes råd. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler sterkt at alle skal bruke munnbind i klasserommet.

Han sa at foreldre som føler seg «trakassert» av skolene kan få flytte barna sine til privatskoler, på statens regning.

Mandag gikk han lenger. Nå truer han skoleledere med lønnstrekk dersom de følger CDCs råd.

Les også

Refser cruise-taket: - Dreper en veldig sårbar næring

Cruisebransjens dilemma

Da koronapandemien rammet verden for halvannet år siden, ble cruisebransjen fremhevet som en versting. Kynikere fremstilte skipene som «laboratorieskåler for fremdyrking av virus». I mars i fjor ga amerikanske smittevernmyndigheter beskjed om at alle cruiseskipene måtte bli liggende ved kai.

Tusenvis av ansatte mistet jobben. Rederiene led enorme tap.

Norwegian Cruise Lines, cruiserederiet med norske røtter, skal ta opp igjen seilingene fra Miami i Florida 15. august. Men først må rederiet gå noen runder i rettsapparatet.

Skyhøye bøter for å spørre om vaksinepass

Floridas republikanske guvernør, Ron DeSantis, har markert seg som en beinhard motstander av tvang i kampen mot covid-19. I mai skrev DeSantis under på en lov som forbyr krav om «vaksinepass».

Da rederiets krav om vaksineattest ble kjent, reagerte han kraftig. Ifølge The Financial Times lovet han å ilegge rederiet en bot på 5000 dollar - 45.000 kroner - for hver passasjer som ble spurt.

Norwegian Cruise Lines problem er at de har lovet de føderale smittevernmyndighetene å forsikre seg om at minst 95 prosent av passasjerene er vaksinert. Toppsjefen Frank Del Rio sa til Reuters fredag at rederiet seiler til nesten 500 havner. Over alt er rederiets krav om vaksinepass og testing greit, unntatt i Florida.

Og uten mulighet til å seile ut fra Miami har hele bransjen et kjempeproblem. Rundt 60 prosent av USAs cruisetrafikk bruker havner i Florida.

Derfor saksøkte rederiet delstatens helseminister. Fredag hadde de sin dag i retten. Der hevdet advokatene at rederiet er offer i et politisk spill.

Guvernørens talskvinne, Christina Pushaw, reagerte med å hevde at søksmålet var grunnløst. Hun anklaget rederiet for å delta i de føderale smittevernmyndighetenes kamp mot mennesker som «ikke kan få vaksine, eller som har valgt ikke å bli vaksinert på grunn av helse, religion eller samvittighet.»

Hun lovet at DeSantis «ikke vil tolerere denne typen diskriminering».

Les også: De trodde de skulle på luksuscruise. Nå er de virusfaste på knøttsmå lugarer. Bli med inn.

En midlertidig seier

Kanskje var rederiet heldig. Den føderale dommeren som hørte saken ble utnevnt av den demokratiske presidenten Barack Obama. Dommer Kathleen Williams brukte lørdagen på å skrive en 60 siders uttalelse. Konklusjonen er at NCL sannsynligvis vil vinne fremtidige saker mot Florida og DeSantis.

Williams mener at rederiet har all grunn til å følge kravene fra de føderale myndighetene.

Dermed kan rederiet inntil videre kreve attester fra passasjerene sine.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Koronaviruset
 2. Cruiseskip

Flere artikler

 1. Smittetallene i USA øker kraftig: høyeste siden i vinter

 2. Betalt innhold

  Er det igjen på tide å se på cruiseaksjene?

 3. Betalt innhold

  Passasjerene kan gå fritt i land når det første store cruiseskipet legger til kai i Bergen

 4. Kommer cruisene tilbake til Norge? Nå stilles strengere krav.

 5. Betalt innhold

  Derfor foreslår Solhjell å droppe tredje vaksinedose