Økokrim vil ha utleveringsavtale med Dubai: – Ville vært en stor fordel
Kriminelle og etterlyste nordmenn er oppført som eiere av en rekke eiendommer i Dubai. Nå vil Økokrim ha utleveringsavtale med emiratet.
E24s undersøkelser av den gigantiske datalekkasjen fra Dubais eiendomsregister, viser at kriminelle og etterlyste nordmenn er registrert som eiere av nær 50 eiendommer i Dubai.
Dette har vært ukjent for norsk politi og skattemyndigheter. Samtidig har Norge ingen utleveringsleveringsavtale med Emiratet.
Det gjør Dubai til et attraktivt sted for personer som ønsker å unngå rettsforfølgelse av norske myndigheter.
Økokrim skulle gjerne hatt en utleveringsavtale med Dubai, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til E24.
– Det ville vært en stor fordel. En utleveringsavtale med Dubai kunne kanskje løst konkrete saker vi jobber med, sier han.
Dette viser E24s undersøkelser av lekkasjen fra Dubais eiendomsregister, som er fra tidlig i 2020:
Stakk av før rettssak
I helgen kunne E24 avsløre at Rolf Gunnar Hultin (73) og forretningspartneren Terje Oddvar Steinsland (70) til sammen er registrert med 12 eiendommer i Dubai.
Begge har de siste årene vært internasjonalt etterlyst av Økokrim, tiltalt for skatteunndragelse.
Til sammen skal Hultin og Steinsland ha diktet opp i underkant av 180 millioner kroner i utgifter til fiktive forskningsprosjekter, og på den måten fått utbetalt 28,5 millioner i støtte fra den statlige SkatteFUNN-ordningen.
Hverken Hultin eller Steinsland er dømt i saken. Da rettssaken mot dem skulle begynne i mars 2018, møtte ingen av dem opp. Politiet antar at de forlot Norge like før. Begge har vært internasjonalt etterlyst siden.
Hultins forsvarer, advokat Lars Faye Ree, har informert E24 om at hans klient «ikke ønsker å kommentere saken i media». Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Steinsland.
Etterlyst nordmann er eiendomsbaron i Dubai
Har forsøkt utlevering
Økokrim har de siste årene forsøkt å få Hultin og Steinsland utlevert fra Dubai, uten hell.
– Vi jobber videre med å finne ut om den avgjørelsen eventuelt kan omgjøres, sier Nordeng.
Nordeng sier at så langt han kan se, er dette første gang Økokrim har anmodet om utlevering av fra Dubai.
Norge har per i dag ingen utleveringsavtale med Dubai eller Emiratene, som Dubai er en del av.
En utleveringsavtale åpner for at personer etterlyst i Norge og internasjonalt vil kunne bli arrestert av lokale myndigheter, og begjært utlevert.
– Økokrim skulle gjerne hatt en utleveringsavtale på plass, men dette er opp til Utenriksdepartementet, sier han.
Ett tilfelle
Skulle Norge på et tidspunkt inngå en utleveringsavtale med Dubai, vil det likevel være opp til emiratstaten å avgjøre om en utlevering kan skje (se faktaboks).
Slik er det også i dag.
Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet har bare sendt én utleveringsbegjæring til Dubai, sier førstekonsulent Eva Gaar Lundefaret Dale ved Det nasjonale Statsadvokatembetet.
– Denne ble avslått av myndighetene der, sier hun.
Gigantlekkasje
Flere enn 20 internasjonale medier publiserte nylig resultatene av et journalistisk samarbeid ledet av E24, om en gigantisk lekkasje av eiendomsdata fra Dubai.
Det lekkede materiale er fra 2020 og ble gitt til E24 av den amerikanske forskningsstiftelsen Center for Advanced Defence Studies (C4ADS).
E24s undersøkelser viser at bare rundt 20 prosent av norske skattebetalere som er registrert med eiendom i Dubai, oppgir det i skattemeldingen.
Undersøkelsene viser også at kriminelle og etterlyste nordmenn har eiendom for over 120 millioner kroner i Dubai.
Statsadvokat Nordeng kaller det bekymringsfullt, og sier tallene «gir grunn til mistanke om at utbytte fra straffbare handlinger i Norge er benyttet til å kjøpe eiendom i Dubai».
Etter E24s avsløringer har Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for SV, stilt spørsmål i Stortinget til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om regjeringen vil ta initiativ til å forhandle frem avtaler med Dubai «for å begjære utlevert ettersøkte og dømte, og for å kunne ta beslag og inndra verdier som holdes skjult».
Kommentator Torbjørn Røe Isaksen: Pengeparadiset
Emiratene: - Jobber dedikert
Myndighetene i Dubai har ikke svart på en rekke konkrete spørsmål fra E24 i forbindelse med lekkasjen av eiendomsdata.
I en kommentar til saken om Hultin og Steinsland skriver De forente arabiske emiraters (UAE) ambassade i Oslo følgende:
«Internasjonalt, juridisk samarbeid er i kjernen av UAEs pågående arbeid for å bekjempe økonomisk kriminalitet. UAE jobber dedikert med sine internasjonale motparter, og har et pågående engasjement med sine norske partnere i denne saken.»