Boris Johnson får mistillitsforslag mot seg etter partygate

Det konservative partiet opplyser at det blir stilt mistillitsforslag mot Storbritannias statsminister Boris Johnson.

Publisert:

Mandag blir det nemlig kjent at minst 54 av Boris Johnsons partifeller i det britiske parlamentet har i brevs form uttrykt mistillit mot ham.

Dermed mener en stor andel av Johnsons partifeller at han ikke lenger er skikket til å lede partiet, og dermed heller ikke landet. Avstemningen vil bli holdt mellom klokken 19 og 21 norsk tid mandag kveld, opplyser lederen for 1922-komiteen, Sir Graham Brady, mandag morgen.

Hvis Johnson taper ledervalget må han også gå av som statsminister.

Granskning

Etter at Boris Johnson fikk bot av politiet for å ha deltatt på fester i regjeringens kontorer mens hele Storbritannia var mer eller mindre nedstengt på grunn av corona, og slike sosiale samlinger ikke var lovlig, har flere partifeller uttrykt mistillit.

Bedre ble det ikke da den interne granskningen om alle coronafestene i Downing Street, utført av byråkraten Sue Gray, klart og tydelig sa at de som styrer landet, inkludert statsministeren, hadde brutt lovene de selv hadde laget.

Bilder av en skålende Boris Johnson på fest under «lockdown» fikk mange til å rase, og da han ankom en gudstjeneste i forbindelse med dronningens jubileum i helgen, ble statsministeren møtt med buing.

Helseminister startet det

Nylig leverte tidligere helseminister Steve Brine inn en mistillitserklæring til statsministeren som følge av den såkalte partygate-skandalen. Og stadig flere har sluttet seg til og sender sine erklæringer inn til 1922-komiteen i partiets parlamentsgruppe.

Med 54 i parlamentsgruppen som har signert brevet, har man de 15 prosentene man trenger for å kreve en slik avstemming.

Boris Johnson var en av hovedarkitektene for brexit, han ble statsminister i 2019. Før det var han blant annet borgermester i London 2008–2016.

Publisert: