Storbank: Stor sannsynlighet for teknisk resesjon i Italia

Den økonomiske situasjonen i Italia er fremdeles sårbar, ifølge nederlandske ING

GÅR MOT TEKNISK RESESJON?: Ifølge nederlandske ING har Italia trolig hatt sitt andre kvartal på rad med økonomisk nedgang.

Foto: Tony Gentile Reuters
  • Elisabeth Berglihn
Publisert:

DNB-økonom Ole André Kjennerud sier seg enig med nederlandske ING i at fjerde kvartal i fjor trolig var Italias andre kvartal på rad med økonomisk nedgang og at landet dermed entret en teknisk resesjon.

DNB-økonom Ole André Kjennerud

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Tallene peker i den retningen. Italia går en relativt svak tid i møte, det blir ikke noe supervekst i år heller, sier han til E24.

Han tror ikke usikkerheten i landet vil bli borte på kort sikt.

– De underliggende vekstdriverne er svake og situasjonen er preget av strammere finansielle vilkår og politisk usikkerhet og dette er noe som neppe vil avta med det første, sier Kjennerud.

Det store spørsmålet nå er om Italias økonomiske nedgang markerer begynnelsen på en langvarig økonomisk tilbakegang i 2019.

Det skriver ING i en oppdatering.

Italias bruttonasjonalprodukt krympet med 0,1 prosent i tredje kvartal i fjor sammenlignet med kvartalet før, en nedgang som hovedsakelig var drevet av lavere private investeringer.

Ifølge Trading Economics vil tallene for fjerde kvartal publiseres den 31. januar.

Les også

Italia vedtar budsjett etter strid med EU

Få tegn på at det snur

Det er lite som tyder på at den økonomiske tilbakegangen i landet vil få en rask vending allerede i første kvartal av 2019, men det er likevel noen få lyspunkter, skriver ING.

Privat konsum ser ut til å ha den største positive påvirkingen på den italienske økonomien fremover.

Dette skyldes at sysselsettingen nå har stabilisert seg på et nivå lik før finanskrisen brøt ut i 2008 og en bedret realinntekt for italienerne grunnet lavere inflasjon drevet av nedgang i energiprisene, skriver ING.

I tillegg kan det italienske statsbudsjettet for 2019 potensielt gi en positiv effekt på økonomisk vekst på kort sikt særlig gjennom vedtaket om innføring av borgerlønn for italienere uten inntekt.

Les også

Dette er Saxo Banks «elleville spådommer» for 2019

Dette vil kunne virke stimulerende for etterspørselen i den italienske økonomien.

Derimot er INGs analyse mye mer kritisk til budsjettets effektivitet når det gjelder å øke aktivitetsnivået i økonomien på lang sikt.

Budsjettkamp

18. desember i fjor nådde EU-kommisjonen og Italias regjering et kompromiss om underskuddsmålet i det italienske statsbudsjettet for 2019.

Kompromisset endte på 2,04 prosent, nedjustert fra regjeringens opprinnelige mål på 2,4 prosent.

Kjennerud i DNB mener at underskuddsmålet fra år til år har lite å si for gjeldssituasjonen.

– Den underliggende politikken har større betydning. Særlig er de populistiske partienes tanke om å innføre et pensjonssystem som vil åpne for lavere pensjonsalder noe som på sikt kan føre til store økninger i offentlig gjeld, sier han til E24.

Forventet vekst i Italias bruttonasjonalprodukt for 2019 ligger nå på 1 prosent, nedjustert fra 1,5 prosent som EU mente var altfor optimistisk.

EU-kommisjonen nektet å godkjenne regjeringens opprinnelige underskuddsmål grunnet at den mener det bryter med reglene som gjelder for eurosonen og ville gjøre det umulig for Italia å betale ned på sin enorme statsgjeld som nå er på svulmende 130 prosent av bruttonasjonalproduktet.

I forhandlingsprosessen har de to populistiske regjeringspartiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen presset hardt for å få den totale budsjettrammen opp for å realisere sine dyre budsjettløfter om flatere og lavere skatter, redusert pensjonsalder og innføring av borgerlønn til italienere uten inntekt.

Les også

Italia vedtar budsjett etter strid med EU

Les også

Italia legger frem nytt budsjettforslag

Les også

Salvini med tilbaketog: Budsjettet kan justeres

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. EU
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Avis: EU vil godta underskudd på 1,95 prosent

  2. Truer med regjeringskollaps hvis underskuddet endres

  3. Salvini med tilbaketog: Budsjettet kan justeres

  4. Annonsørinnhold

  5. Krisetall for Europa: Mener rentekutt ikke holder

  6. Nedturen i EU-økonomien blir trolig verre enn tidligere antatt