Kina vil bli som «Europas syke mann»

Verdens nest største økonomi vil redde seg selv ved å bli som Tyskland.

VENTER LAVERE VEKST: Tiden med boom i det kinesiske boligmarkedet er over, mener storbanken Goldman Sachs.
Publisert: Publisert:

– Tyskland klarte med suksess å gå fra å være Europas syke mann til en økonomisk stormakt i 2000. Tyskland grep muligheten og presset gjennom strukturelle reformer. Vi vet alle at om vi ikke gjennomfører reformer vil vi falle utenfor en klippe.

Slik avsluttet Kinas finansminister Lou Jiwei sin tale i Tyskland tirsdag kveld, ifølge Bloomberg.

Verdens nest største økonomi har i over ett år vært preget av den laveste veksten siden 1990-tallet, hvor frykt for boligbobler og stadig kraftige børsfall preger hverdagen.

Nå har landet annonsert at de blant annet vil stenge de minst lønnsomme fabrikkene i håp om å luke ut treg industri, og få ny fart i den økonomiske veksten.

Landet er for tiden inne i en prosess der det går fra en økonomisk vekst drevet av investeringer til en økonomisk vekst drevet av forbruk.

Les også

Nå rømmer investorene fra japanske aksjer

Frykter for boligmarkedet

Flere økonomer har lenge ment at særlig det kinesiske boligmarkedet er svært ustabilt, og at mulighetene for kraftige fall er store.

Natt til onsdag annonserte storbanken Goldman Sachs at de vil selge seg ut av selskaper som er eksponert for den kinesiske boligsektoren.

– Vi er bekymret for at myndighetenes politikk vil bli mindre støttende, og prisene på finere boliger har økt såpass mye det siste året at flere byer har innført tiltak for å dempe veksten, skriver banken ifølge CNBC.

Mange har lenge fryktet at overbygging av boliger i Kina, så vel som svært høy prisvekst i byene vil føre til en overoppheting av markedene.

Goldman Sachs understreker at et mulig fall i boligsektoren også kan spre seg til andre deler av kinesisk industri, da fullføringen av nye boliger trolig vil være svak gjennom 2017.

– Kinas byggesektor er den viktigste etterspørreren av metaller, skriver banken ifølge CNBC.

Les også

Økonomiprofessor spår kjempevekst for Kina: – Folk blir nødt til å endre sitt syn på verden

Ikke helt som Tyskland

Etter å ha vokst kraftig i etterkrigstiden var den tyske økonomien også på knærne i 2000, som følger av at høye velferdsutgifter hadde tatt knekken på landets konkurranseevne, skriver Bloomberg.

Etter en kraftig runde med kutt, kom landet seg tilbake og har vært en av de viktigste driverne i europeisk økonomi de siste årene.

Kinesiske Lou understreket at selv om problemene Kina står overfor ikke er de samme som Tyskland er det svært viktig at det gjennomføres kutt i Kina de neste årene.

– Strukturelle reformer er vonde, men de la grunnlaget for at Tyskland kom seg gjennom finanskrisen i 2008, og ble den økonomiske lederen i Europa, sier finansministeren til Bloomberg.

Vil tilby skolering

Akkurat når de kinesiske reformene vil komme i gang er fortsatt uklart, og ifølge Bloomberg er mange usikre på om landet vil klare å gjennomføre de nødvendige tiltakene.

Ifølge finansminister Lou er det allerede langt planer om et skoleringsprogram for dem som blir stående uten jobb når de minst lønnsomme fabrikkene i Kina legges ned.

Dette er en del av myndighetenes strategiske plan for innføringen av et sikkerhetsnett for innbyggerne, slik at de ikke føler seg presset til å øke sparingen i tider med økonomisk nedgang.

I tillegg skal flere selskaper omstruktureres for å sikre lavere kostnader, skriver Bloomberg.

Les også

IMF: – Kraftig fall i veksten i Japan og Kina

Les også

Dette har Kina betydd for Norge de siste ti årene:
– Vi hadde ikke hatt råd til den levestandarden vi har i dag

Les også

Veksten i Kinas BNP avtar: Laveste kvartalsvekst siden finanskrisen

Publisert:

Her kan du lese mer om