Kim Jong-un innrømmer at Nord-Koreas utviklingsplan har mislyktes

Nord-Koreas leder Kim Jong-un innrømmer i en tale at landets økonomiske utviklingsplaner kommer til kort på «nesten alle områder».

Nord-Koreas leder Kim Jong-un innrømmer på en partikongress at landets økonomiske utviklingsplaner har mislyktes.
  • NTB-AFP-AP
Publisert:

Det sa den nordkoreanske lederen da han åpnet det som er den første fullstendige partikongressen på fem år i landet.

Partikongressen er den åttende i landets historie. Den forrige partikongressen i 2016 var den første på 36 år.

I åpningstalen for årets kongress sier Kim Jong-un at utviklingsmålene, som ble satt i 2016, i stor grad ikke er oppfylt når det kommer til nesten alle områder, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Økonomiske problemer

Partikongressen er ment å vise innbyggerne at Kim Jong-un har kontroll på covid-19-situasjonen og andre økende økonomiske problemer landet står overfor.

Nord-Korea er et av de fattigste landene i Asia.

Kongressen finner sted få uker før Joe Biden innsettes som president i USA, og det er ventet at Biden vil videreføre sanksjonene mot Nord-Korea, og ikke gjenoppta samtaler med Kim før han starter atomnedrustning.

I tillegg har Nord-Korea stengt grensene mot sin fremste handelsparter Kina på grunn av pandemien, noe som forsterker de økonomiske utfordringene. Nord-Korea ble i fjor sommer også rammet av flere naturkatastrofer, som førte til ødeleggelser på landets infrastruktur.

Vil ha ny plan

I talen beskriver Kim utfordringene landet står overfor som «de verste av alle», ifølge KCNA. Han tar til orde for en ny femårsplan.

– Vi bør ytterligere fremme og utvide suksessene og seirene vi har oppnådd gjennom vår møysommelige innsats, men unngå å få de smertefulle leksjonene igjen, sier Kim ifølge byrået.

Han gjennomgikk den nåværende statusen for Nord-Koreas viktige industrier og næringer.

– Det grunnleggende problemet er at Kim vil ha regimeopprettholdende økonomisk vekst mens de beholder atomvåpen, sier Leif-Eric Easley, professor ved Ewha University i Seoul.

Han mener det er sannsynlig at Nord-Korea vil kreve lettelser i sanksjonene mot landet, heller enn å ta atomnedrustningen videre.

Kim nevnte verken USA eller Sør-Korea i talen sin tirsdag. Det er ventet at han vil holde flere taler før kongressen er over.

Publisert:

Her kan du lese mer om