Vil ha G7 med på kamp mot Kinas innflytelse i utviklingsland

G7 vil foreslå en global infrastrukturplan som et alternativ til Kinas store satsing, men det kan være vanskeligere for USA å få med resten av toppmøtet på Xinjiang-kritikk.

Den amerikanske presidenten Joe Biden ønsker hardere kritikk av Kina enn de fleste, ifølge ekspert.
Publisert: Publisert:

G7-toppmøtet er på sin andre dag på den engelske landsbygda. I dag kan ting tilspisse seg, ifølge uttalelser fra amerikanske tjenestemenn.

I en telefonsamtale gjengitt av Bloomberg, CNBC og BBC sier amerikanske tjenestemenn at president Joe Biden vil legge press på de andre G7-lederne for å få de med på en hardere politikk overfor Kina.

– Et av tiltakene Biden vil få resten av G7 med på, er et alternativ til Kinas globale infrastrukturplan, kalt Ett belte, én vei, sier en av tjenestemennene.

Kinas infrastrukturplan har gitt kineserne stor innflytelse i utviklingsland. G7-planen tar sikte på å vinne tilbake terreng, ifølge Bloomberg.

Milliardplanen USA kommer med kalles Build Back Better for the World (B3W) og skal være av «høyere kvalitet» enn Kinas prosjekt, ifølge gjengivelsen hos CNBC. Planen har også vært kalt Cleen Grean Initiative. Finansieringen skal komme fra USA, Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet og bidrag fra andre land.

Les også

Luksushotellet skulle stå ferdig i år: Nå vil investorer slå utbyggeren konkurs

Vil kritisere Kina for tvangsarbeid

I tillegg til infrastrukturplanen som alternativ til Kinas plan, kommer Biden til å foreslå en felles kritikk av det som omtales som Kinas pågående uigur-folkemord, ifølge Reuters.

Flere vegrer seg for å bruke «folkemord» om det som skjer i Xinjiang. En uavhengig rapport slår fast at hendelsene bryter med FNs folkemordskonvensjon, men Kina nekter selv for at et folkemord tar sted.

USA kaller situasjonen i Xinjiang for «folkemord og forbrytelser mot menneskeheten», men for å få flere med på kritikken vil USA foreslå å heller kritisere Kina for «tvangsarbeid», og at denne gratis arbeidskraften gir Kina et urettferdig konkurransefortrinn, ifølge CNBC.

USA har tidligere stoppet import fra Xinjiang på grunn tvangsarbeidet som utføres av uigur-minoriteten i provinsen. Samtidig er tvangsarbeid utbredt i amerikanske fengsler.

– Biden vil gjøre det klart at vi tror tvangsarbeid er en krenkelse av menneskeverdet og et ufyselig eksempel på Kinas urettferdige økonomiske konkurranseforhold. Poenget nå er å vise at G7 er sammen om å forsvare menneskerettigheter, sier en av tjenestemennene, ifølge CNBC.

Det er likevel ikke sikkert USA får med resten av G7 på en så fordømmende uttalelse de skulle ønsket.

– Det er ikke alle i G7 som vil være så konfronterende som Washington vil. De fleste vil heller ha et konstruktivt økonomisk forhold med Kina, mens de i stillhet kritiserer deler av Kinas oppførsel, sier Denny Roy ved Øst-vest-senteret i Hawaii, til South China Morning Post.

Les på E24+

Aksjene som tar deg ut i verdensrommet

Publisert:

Her kan du lese mer om