USA hever renten med 0,5 prosentpoeng
Den amerikanske sentralbanken varsler flere rentehevinger for å få bukt med inflasjonen. – Vanskelig for Norge å henge langt bak, sier sjeføkonom.
Fed hever renten med et halvt prosentpoeng til 4,25–4,50 prosent – det høyeste siden finanskrisen i 2008. Samtidig ser Fed-medlemmene nå for seg en høyere rentetopp på 5,1 prosent i slutten av neste år, mot tidligere 4,6 prosent.
– Vi har mer jobb å gjøre, sier sentralbanksjef Jerome Powell på pressekonferansen, og understreker at det er nødvendig med ytterligere rentehevinger.
Han utelukker heller ikke at rentetoppen kan bli oppjustert enda mer. Powell er også klar på at det ikke ligger an til noe rentekutt i 2023.
– Vi vil ikke vurdere rentekutt før vi er sikre på at inflasjonen er på vei ned mot 2 prosent, sier han.
På spørsmål om det nå går mot en mindre renteheving på neste rentemøte, svarer Powell at det er avhengig av kommende økonomiske data. Han sier imidlertid også at det kan være passende å senke tempoet i renteoppgangen.
Etter å ha levert fire triple rentehevingertriple rentehevingerBetyr hevinger på 0,75 prosentpoeng, fordi renten vanligvis endres med 0,25 prosentpoeng om gangen på rad, var det bred forventning om at den amerikanske sentralbanken (Fed) nå skulle senke tempoet og «bare» heve med 0,50 prosentpoeng fra dagens nivå på 3,75–4,0 prosent. Desto mer spenning knyttet det seg til hvor høy rentetoppen blir.
Renteoppgangen skjer for å dempe inflasjonen som ligger skyhøyt over målet på rundt to prosent. Selv om de siste inflasjonstallene fra USA tyder på at prisvekst nå demper seg, ligger inflasjonen fortsatt over syv prosent.
Børsfall og dyrere dollar
Børsene i USA snudde først markant ned etter rentebeskjeden, deretter opp igjen, før de er tilbake i minus utover kvelden. Dollar styrket seg også først betydelig mot norske kroner, men også den svingte en god del. I skrivende stund koster en dollar 9,74 kroner, rundt 2–3 øre mer enn rett før Feds beslutning.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 påpeker at renteprognosen er høyere enn ventet.
– De varsler mer økning enn det markedet hadde håpet, sier hun til E24.
– Det er et signal om at det er mer som trengs for å få kontroll på inflasjonen, tilføyer hun.
– Hva betyr dette for rentene i Norge?
– Det er vel mest knyttet til valutakursen. Men nå som USA og andre land hever renten så mye, så er det vanskelig for Norge å henge langt bak. Om de andre sentralbankene også fortsetter å heve rentene, så blir gapet til Norge stort. Om USA stopper på fem prosent, så er det et stykke unna Norge, sier Holvik.
Norges Bank har tidligere signalisert en rentetopp på tre prosent, men torsdag får vi nye prognoser for norske renter.
Svakere vekst, høyere inflasjon
Fed nedjusterer ventet økonomisk vekst til 0,5 prosent i 2023 fra 1,2 prosent i september-rapporten. Samtidig løftes inflasjonsprognoseninflasjonsprognosengjelder kjerne-PCE, som er Feds favorittmål på prisveksten til 3,5 prosent neste år, mot tidligere 3,1 prosent.
– Jeg tror ikke noen vet om vi får en resesjonresesjonØkonomiske nedgangstider, teknisk sett ofte definert som to kvartaler på rad med BNP-fall, og eventuelt hvor dyp den blir, sier Powell.
Powell understreker at de fortsatt ser et veldig sterkt arbeidsmarked. I 2023 venter Fed likevel at arbeidsledigheten stiger til 4,6 prosent fra 3,7 prosent i år. Det er også noe høyere enn de ventet tidligere i høst.
Fed er den mektigste sentralbanken og beslutningene herfra påvirker dermed finansmarkedene over hele verden. Den legger grunnlaget for risikoappetitten på børsene og er avgjørende for globale valutakurser.