Fed-medlemmer skeptiske til rentepause

Flere medlemmer av den amerikanske sentralbanken Federal Reserves (Fed) rentekomité uttrykker skepsis til rentepause, men det er tegn på uenigheter i komiteen.

Fed-sjef Jerome Powell hevet styringsrenten for tiende gang på rad tidligere i mai.
Publisert: Publisert:

Da Fed-sjef Jerome Powell forrige uke satte opp styringsrenten for tiende gang på rad, holdt han muligheten åpen for at det kunne bli en rentepause.

Rentemarkedet ventet forrige uke en tredels sjanse for renteøkning, en sannsynlighet som denne uken har blitt redusert til en tidels sjanse, skriver Reuters.

Fed-styremedlem Philip Jefferson, som president Joe Biden nylig nominerte til nestleder, fastslo i en tale at inflasjonen i USA fortsatt er for høy, selv om det er tegn til at økonomien mister fart.

– Bortsett fra energi og mat er forbedring av inflasjonen fortsatt en utfordring, sa Jefferson da han talte for National Association of Insurance Commissioners, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået tolker Jefferson omfavnelse av ideen om at pengepolitisk innstramning som at han støtter videre renteheving. Jefferson viste imidlertid også til at venter at økonomien vil miste fart, og at rentehevingene vil merkes.

Les også

Usikre på amerikansk rentepause: – Holder døren åpen for mer

– Ikke der i dag

Dallas Fed-sjef Lorie Logan er også avventende til en rentepause.

– Tallene som kommer inn de neste ukene kan tilsi at vi kan droppe et møte. Men vi er ikke der i dag, sa hun da hun denne uken holdt en tale for en sammenslutning av banker.

Hun sa at avgjørelsen skal bygges på inflasjons- og jobbtall som vil være på plass før neste rentemøte.

Tallene for april viser at det ble skapt 253.000 nye jobber utenfor landbruket i USA. Arbeidsledigheten faller til 3,4 prosent mot ventet 3,6 prosent. Da tallene ble lagt fram, sa Knut A. Magnussen i DNB Markets sa til E24 at tallene var i tråd med deres prognose om at nok en renteheving er mulig.

Både Jefferson og Logan er regnet for å tilhøre et haukete haukete «Hauker» mener rentene må holdes høye eller settes opp for å kontrollere inflasjonen.mindretall i Fed, mens et flertall har et mindre strengt syn på pengepolitikken.

Les også

USAs finansminister Janet Yellen: – Det eneste gode utfallet er at Kongressen hever gjeldstaket

Satt opp mye

Sentralbanken har satt opp renten i store, hyppige sprang i forsøket på å tøyle en skyhøy prisvekst. Det skal skje ved at høyere renter demper aktiviteten i økonomien, og i neste omgang demper prispresset.

En ny renteheving vil trekke styringsrenten opp til intervallet 5,25 til 5,50. Det vil være høyere enn hva som fra offentlig hold ble ansett for å være nødvendig tilbake i mars.

– Vi har ikke hatt den framgangen vi er nødt til å ha. Vi er langt fra 2 prosent, sa Logan, med henvisning til sentralbankens inflasjonsmål.

Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matvarer, dempet seg som ventet i april og landet på 5,5 prosent. Det er ned fra 5,6 prosent i mars.

Fed-styremedlem Philip Jefferson sier inflasjonen fortsatt er en utfordring.

Lang vei

I et intervju med Financial Times sier St. Louis Fed-sjef James Bullard at han lener mot å gå inn for nok en renteheving.

– Jeg forventer lavere inflasjon, men det går saktere enn jeg hadde likt, og det kan rettferdiggjøre å øke renten noe mer for å forsikre oss om at vi får inflasjonen under kontroll, sier han.

– Hovedrisikoen er at inflasjonen ikke går ned eller snur og går oppover, som på 1970-tallet, sier han.

Sentralbanksjef Jerome Powell sa på pressekonferansen i etterkant av beslutningen tidligere i mai at det fremdeles er en lang vei å gå før inflasjonen er nede på to prosent.

Setningen «noen ytterligere innstramninger kan være passende» ble fjernet fra tidligere pressemeldinger. Flere amerikanske medier, deriblant Wall Street Journal, tolket dette som en mulig pause i rentehevingene.

Publisert:

Her kan du lese mer om