May avviser EU-forslag – pundet faller

Et nytt brexit-forslag fra EUs sjefforhandler Michel Barnier falt i svært dårlig jord hos britenes statsminister. Det sendte pundet nedover.

AVVISTE FORSLAG: Britenes statsminister Theresa May avviste blankt EUs forslag til en avtale.
Publisert: Publisert:

Pundfallet kommer etter at EU la frem et utkast til avtale om britenes utmelding fra EU som inkluderer en mulighet for at det blir en grense mellom Nord-Irland og Storbritannia.

Statsminister Theresa May sier imidlertid at ingen britisk statsminister kan akseptere forslaget, ifølge Bloomberg.

Prisen på et britisk pund har falt 1,1139 på det høyeste onsdag formiddag til 1,1305 i 14.25-tiden.

For nordmenn har prisen på et pund falt fra 10,9792 til 10,8694 kroner i samme periode.

– Jeg prøver ikke å provosere. Jeg prøver ikke å skape noen sjokkbølger. Jeg vil at disse forhandlingene skal være en suksess. Men det er mitt ansvar å minne om at det var Storbritannia som ensidig bestemte seg for å gå ut av EU, sa Barnier da han onsdag la fram avtaleutkastet på en pressekonferanse i Brussel.

– Kun et utkast

Det mest omstridte punktet i dokumentet er at dersom man ikke finner en bedre løsning, så vil Nord-Irland forbli en del av EUs indre marked og tollunion slik at fredsavtalen fra 1998 i den britiske provinsen kan opprettholdes.

Les også

EU provoserer med forslag om hurtigprosedyre for å straffe britiske regelbrudd

Dette sier britene tvert nei til fordi de frykter at det vil føre til at grensen mellom EU og Storbritannia i realiteten vil gå i Irskesjøen og øke avstanden mellom Nord-Irland og Storbritannia.

Barnier insisterte imidlertid på at det ikke er snakk om noen arroganse fra hans side, slik han mener det er blitt fremstilt i enkelte medier.

– Jeg er ikke arrogant på noen som helst måte. Jeg har stor respekt for Storbritannia og for landets historie, kultur, ledere og innbyggere, insisterte den franske EU-forhandleren,

– Kun et utkast

Barnier understreker også at dokumentet kun er et utkast.

PUNDFALL: Pundet falt mot kronen etter Mays avvisning av EU-forslaget.

– Dette er et utkast. I ettermiddag vil vi begynne å diskutere det med de 27 gjenværende medlemslandene, og vi vil være i tett kontakt med EU-parlamentet. Men det er et utkast, sa han om det 110 sider lange dokumentet.

Utkastet handler om rammebetingelsene for britenes EU-utmeldelse, spørsmål som de to partene inngikk en prinsippavtale om i desember, men som det har vist seg at de likevel ikke er enige om. Ettersom EU-forhandlerne nå har valgt å legge fram sine løsninger på problemene, kan det komme til å provosere den britiske regjeringen. Det er noe som igjen kan komme til å gjøre forhandlingsklimaet enda dårligere.

Les også

EUs president skroter krav om klarhet

Ifølge Barnier vil avtaleutkastet imidlertid ikke bli en offisiell del av forhandlingene med Storbritannia før diskusjonene med de 27 medlemslandene og EU-parlamentet er over.

– Tempoet må opp

Under pressekonferansen klaget Barnier nok en gang over at forhandlingene går for tregt og at uenigheten er for stor. Tempoet må opp, fremholdt han.

– Når det gjelder overgangsperioden, har våre tekniske forhandlinger denne uken ærlig talt vist at det fortsatt er betydelig uenighet. For mye uenighet, sa Barnier.

Uenigheten gjelder blant annet hvilke rettigheter EU-borgere skal ha hvis de flytter til Storbritannia i overgangsperioden. En annen uenighet er Storbritannias krav om at det må innføres en nødbrems i avtaleverket som gjør det mulig å protestere på nye EU-regler som blir innført mens overgangsperioden pågår.

Men Barnier fastholder at britene ikke bør være overrasket.

– Dette utkastet inneholder ingen overraskelser for våre britiske partnere. Det uttrykker enigheten fra desember i juridiske vendinger, sier Barnier

EU og Storbritannia forhandler også om sitt fremtidige forhold, og fredag skal May holde en tale der hun redegjør for sin visjon. Presset på May har økt etter at leder for opposisjonspartiet Labour, Jeremy Corbyn, denne uken kunngjorde at han har skiftet mening og nå går inn for at Storbritannia bør beholde tollunionen med EU.

Les også

– Storbritannia må ikke bli et deregulert skatteparadis

Les også

Nytt britisk parti skal kjempe mot brexit

Les også

Boris Johnson i brexit-tale: – Ikke godt nok å skryte av at vi vant

Publisert: