Urovekkende utvikling i Ukraina

  Rapportene om militære forsterkninger i form av stridsvogner og troppestyrker i Øst-Ukraina er svært urovekkende, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini. 

OPPTRAPPING: Kamper pågår i Donetsk i Øst-Ukraina.

Maxim Zmeyev
Publisert:,

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) meldte sent lørdag om utviklingen i krigen mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringsstyrker.

– De siste rapportene fra OSSE om kolonner i separatistkontrollerte områder med betydelige mengder tunge våpen, stridsvogner og troppestyrker uten insignier på vei vestover, utgjør en svært urovekkende utvikling, sier Mogherini i en uttalelse.

Hun ber alle parter være «tilbakeholdne».

Intens artilleriild drønnet over opprørernes bastion Donetsk i det østlige Ukraina søndag, mens lange kolonner med militære kjøretøyer satte kursen for frontlinjen.

De siste kampene omtales som de voldsomste på over en måned, og blant de verste siden den hyppig brutte våpenhvileavtalen mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister ble inngått 5. september.

OSSE meldte sent lørdag om lange kolonner med militære kjøretøyer i områder under separatistenes kontroll.

Myndighetene i Kiev er ikke i tvil om at de militære forsterkningene kommer fra Russland, selv om Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ikke kan utdype hvem de tilhører. Russland nekter for å være involvert i krigføringen i Ukraina.

USA svært urolig

Kampene fant sted i nærheten av sentrum i Donetsk gjennom natt til søndag med intens skyting.

– Vi er svært bekymret for intensiveringen i kampene i Øst-Ukraina, i tillegg til tallrike rapporter om at russerne støtter og forsyner separatistene med store kolonner og tunge våpen, samt stridsvogner, til konfliktens frontlinjer, sier talsperson Bernadette Meehan i USAs nasjonale sikkerhetsråd søndag kveld.

OSSE uttrykte også sterk bekymring lørdag etter at deres observatører så kolonner med stridsvogner, haubitser og troppestyrker på vei vestover i det østlige Ukraina.

Observatørene sa sent lørdag at de har sett kolonner med tunge våpen og stridsvogner i området rundt Donetsk og Makiivka, som kontrolleres av prorussiske separatister.

Dagen før også

OSSEs rapport kom dagen etter at Ukrainas militære sa de hadde observert en lang kolonne stridsvogner og andre tunge våpen på vei inn i landet fra Russland, over en strekning av grensa som er under separatistenes kontroll.

Russland nekter for å være involvert i kampene i Ukraina, selv om de støtter opprørerne politisk og humanitært, men det er ikke klart hvordan opprørerne kan ha fått tak i så mye sofistikerte våpen som de har, uten russernes støtte.

I mars okkuperte russiske soldater uten kjennetegn på uniformene den ukrainske Krim-halvøya, og Russland annekterte kort tid etter det okkuperte området.

40 lastebiler

OSSE-observatørene sier de så over 40 lastebiler og tankbiler på en vei i utkanten av Makiivka, hvorav 19 var store lastebiler av merket Kamaz, uten kjennetegn og med presenninger over lasteplanet, som tauet hver sin haubits. De hadde kursen for opprørsbastionen Donetsk og områdene hvor kampene har fortsatt siden våpenhvilen ble inngått.

Observatørene har dessuten sett en kolonne på ni stridsvogner uten kjennetegn på vei vestover, sørvest for Donetsk. Alle kjøretøyene var på territorium som er under separatistenes kontroll.

Frykt for sammenbrudd

Rapporten fra OSSE kommer på et tidspunkt da det er frykt for at den skjøre våpenhvilen skal bryte fullstendig sammen. Minst 4.000 mennesker er hittil drept i kampene i det østlige Ukraina, ifølge FN.

Ukrainas militære sier at det lørdag var harde kamper rundt flyplassen i Donetsk der ukrainske militære forsvarer en liten flik territorium ved byen.

Åtte ukrainske soldater ble drept i løpet av 24 timer i området, mens 17 ble såret i artilleriangrep mot ukrainske stillinger.

Flere kolonner med militære kjøretøyer er de siste ukene observert av journalister i det østlige Ukraina, men disse meldingene blir rutinemessig avvist av Russland og av separatistlederne som kaller dem påfunn.

OSSEs rapport er derfor viktig siden den trolig er vanskeligere å avvise.

Les også:

Intense kamper i UkrainaGorbatsjov advarer mot ny kald krigLavrov: USA må gjerne megle i Ukraina-konfliktenNATO: Russland mobiliserer langs grensen til Ukraina