Britene med krisepakke på 330 milliarder pund

Storbritannia tilbyr statlig garanterte lån for å sikre økonomien gjennom coronakrisen.

POOL / X80003
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Krisepakken ble presentert av statsminister Boris Johnson og finansminister Rishi Sunak tirsdag. Det melder britiske medier tirsdag.

– Vi vil gjøre det som trengs, sier Sunak, ifølge CNBC.

Forslagene inkluderer blant annet statlig garanterte lån på 330 milliarder pund til næringslivet. Det tilsvarer 4.180 milliarder norske kroner.

Beløpet tilsvarer 15 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP), skriver Sunak i en Twitter-melding.

Reuters skriver at rammen bli økt hvis det blir behov for det. Tiltaket vil være på plass i neste uke. Det vil også bli gitt en støttepakke for flyselskap og flyplasser, ifølge nyhetsbyrået.

En rekke land har lansert krisepakker for å stimulere økonomien som følge av konsekvensene coronaviruset har på økonomien. Sentralbanker verden over har kuttet rentene.

Storbritannia har innført flere tiltak for å bekjempe spredningen av viruset, men ventet lenge med å gjøre dette. Skoler og universiteter skal imidlertid være åpne.

Rentekutt

Bank of England satte onsdag 11. mars ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng i et ekstraordinært møte. Renten står nå i 0,25 prosent.

Sentralbanken holdt rammen for verdipapirkjøp uendret på 435 milliarder pund, tilsvarende 5.505 milliarder kroner. Dessuten ble den motsykliske kapitalbufferen senket til null.

Det ble også lansert et eget program for små- og mellomstore bedrifter, finansiert med sentralbankreserver.

Finansminister Rishi Sunak (t.v.) og statsminister Boris Johnson har lansert en krisepakke for å støtte næringslivet i møte med fallende etterspørsel.

MATT DUNHAM / POOL / AP POOL
Les også

Regjeringen varsler krisepakke på minst 100 milliarder

Norsk pakke på 100 mrd.

Regjeringen har også lansert en krisepakke for å støtte økonomien, gjennom to lånetiltak med en ramme på 100 milliarder kroner.

Den ene delen av pakken er rettet mot store bedrifter, gjennom Statens obligasjonsfond. Folketrygdfondet vil administrere ordningen som skal sikre at

Det har også blitt gjennomført en rekke strakstiltak, deriblant å redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til to dager. Det vil bety at staten tar en større andel av regningen for bedrifter som nå får problemer.

Dessuten har skattereglene blitt endret, flypassasjeravgiften opphevet og ventedagene før dagpengene starter for dem som permitteres har blitt fjernet.

Les også

100 milliarder kroner – endelig skjønte de alvoret. Men det går fortsatt altfor sakte

Les også

Donald Trump vurderer å dele ut «helikopterpenger»

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Storbritannia
  3. England

Flere artikler

  1. Vekst i fjerde kvartal reddet ikke britisk økonomi fra rekordfall

  2. Skatteøkning i vente for britene

  3. Storbritannia: Skjerpede bøter for brudd på coronareglene

  4. Boris Johnson åpner mer av landet: – Jeg skal på puben

  5. Britiske supermarkeder fyller opp lagrene i påvente av hard brexit