Kinas vekst kan falle til det svakeste på 27 år

Onsdag kan nye vekstdata fra verdens nest største økonomi avgjøre stemningen på verdens børser.

KINAS BNP-VEKST: Veksten i Kina spås marginalt svakere i første kvartal blant annet på grunn av økte tollavgifter til USA. Bildet er fra Shanghai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Publisert:,

Natt til onsdag får vi vite om veksten i Kina fortsetter å dabbe av, etter hvert som økte tollavgifter og et svakere globalt sentiment tynger, eller om den ekspansive politikken begynner å gi effekt.

Det er ventet at BNP-veksten avtar til 6,3 prosent på årsbasis i første kvartal, ned fra 6,4 prosent kvartalet før. Det vil i så fall være det svakeste siden 1992, ifølge Reuters.

– Kinesisk BNP vil trolig få mer oppmerksomhet enn vanlig på onsdag, ettersom den kinesiske avmatningen har vært en av de viktigste katalysatorene for avtagende vekst andre steder i verden, skriver Nordea Markets i en analyse.

(saken fortsetter under grafen)

Kinas BNP-vekst

Kilde: IMF

Positive tall kan løfte børsene

Handelskrigen med USA er en viktig årsak til at Kinas vekst falt til 6,4 prosent i fjerde kvartal – det svakeste siden 1990. I mars nedjusterte Kina sitt vekstmål til 6-6,5 prosent fra tidligere 6,5 prosent.

For å holde farten i økonomien oppe har Kina varslet en ekspansiv politikk med massive skattekutt og infrastrukturinvesteringer.

DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud tror positive Kina-tall kan løfte børsene onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Om tallene skuffer vil det neppe gi store effekter, fordi man da vil tenke at det tar litt tid før stimulansene virker, mens positive overraskelser vil bli tolket som at den ekspansive politikken er i ferd med å virke, og sånn sett slå positivt ut på børsene, sier Ole André Kjennerud i DNB Markets til E24.

Skuffelse kan svekke kronen


Skuffende tall kan imidlertid føre til at investorene trekker seg bort fra risikofylte aktiva, og da kan kronekursen følge med, tror DNB Markets-økonom Kyrre Aamdal.
– Omsetningen av norske kroner er litt lavere enn ellers på grunn av påsken, så det skal mindre til for å gi utslag. I tillegg har kronen styrket seg litt i det siste, og da skal det ikke så mye til for å få et negativt tilbakeslag, sier han til E24.
Hvis tallene er sterkere enn ventet, vil de trolig ikke påvirke kronekursen like mye, i hvert fall ikke på kort sikt, tror Aamdal.

Oljeprisen som er opp over 30 prosent siden starten av året til 71 dollar fatet, kan også påvirkes av de kinesiske tallene. Kina er verdens største importør av olje og veksttakten betyr mye for etterspørsel etter olje.

Detaljhandel og investeringsvekst

Kjennerud påpeker at investeringsvekst og detaljomsetning, som publiseres samtidig med BNP, kan bli vel så viktig onsdag morgen.

– Jeg tror egentlig ikke at BNP-tallene får veldig mye oppmerksomhet i markedene, fordi alle vet at de er manipulerte. I stedet blir det en del oppmerksomhet mot investeringsveksten og detaljomsetningen, sier han.

Les også

Kina jekker ned vekstutsiktene: Kan dempe kronekursen

Årsveksten i detaljhandelen ventes å stige til 8,4 prosent i mars fra 8,2 prosent i februar, ifølge data fra Infront.

Forrige uke viste kredittveksten i Kina en overraskende sterk oppgang i mars, som økte forventningen til investeringsveksten i andre halvår og ga et løft til aksjemarkedene.

Optimisme rundt handelssamtaler

Det har den siste tiden vært gryende optimisme rundt handelssamtalene mellom Kina og USA, med økt forventning om at det snart går mot en handelsavtale.


– Markedet, eller den jevne investor, venter at landene kommer til enighet om en handelsavtale innen kort tid. Disse forventningene er synlige i både aksjemarkedet, som har steget solid i 2019, samt i rentemarkedet, skriver Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i en kommentar tirsdag morgen.

Les også

IMF kutter globale vekstanslag

Les også

Forsker om handelskrigen: – Det vil forundre meg om Huawei ikke har vært et tema

Les også

Verste måned på tre år for kinesisk industri