Trump vil bytte ut Yellen

Donald Trump sier han vil bytte ut sentralbanksjef Janet Yellen når kontrakten hennes går ut i 2018. Grunnen er at hun ikke er republikaner.

KLAR FOR BYTTE: Donald Trump vil bytte ut Fed-sjef Janet Yellen fordi hun ikke er republikaner. Det til tross for at han omtaler henne som svært dyktig.
Publisert: Publisert:

Republikanernes presidentkandidat, som Donald Trump nå til manges overraskelse skal omtales som, har varslet at han vil bytte ut USAs sittende sentralbanksjef Janet Yellen, melder blant annet Financial Times. Yellen fireårsperiode går ut i 2018 og Trump sa i natt at han synes det vil være «svært passende» at Yellen blir byttet ut med noen andre.

– Jeg har ingenting imot Janet Yellen, jeg synes hun har gjort jobben sin, sa Trump før han beskrev Yellen som «veldig dyktig».

Men det er altså ikke nok til at han vil gi Yellen en ny fireårsperiode.

– Hun er ikke republikaner. Når perioden hennes går ut, vil jeg erstatte henne fordi jeg synes det er svært passende, sa Trump.

Går mot tradisjon – igjen

Å ta til orde for å bytte sentralbanksjef når fireårskontrakten går ut, er langt fra det mest radikale Donald Trump har varslet, men han klarer nok en gang å bryte tradisjonene. Bill Clinton sikret Alan Greenspan en ny periode mens han selv satt som president, og Obama lot republikaneren Ben Bernanke få fire nye år i 2010.

Hevet over enhver tvil er det i alle fall at sjefen for USAs sentralbank, Federal Reserve, har den klart mektigste makrojobben i verden. Det har også Donald Trump fått med seg.

HAR HOLDT RENTEN LAV: Federal Reserve-sjef Janet Yellen har oversett historisk lave styringsrenter i USA. Her ser en megler på at Yellen holdt renten uendret i september ifjor.

På torsdag støttet han Yellens politikk som har vært å holde styringsrenten lav og dollaren svak. Det fører blant annet til at det er lettere å refinansiere den enorme amerikanske statsgjelden. Trump, som titulerte seg selv som «kongen av gjeld», mener det er viktig at dollaren forblir svak.

– Vi betaler veldig lave renter (på statsgjelden journ. anm). Hva skjer hvis de rentene går opp med 2, 3, 4 prosent? Da har vi ikke et land lenger, sa Trump.

Financial Times påpeker riktignok at dette er, nok en gang, et øyeblikk hvor Trump motsier seg selv. I fjor kritiserte han Yellen for å holde rentene lave kun for å hjelpe Obama-administrasjonen.

Les også

Trump støtter «Brexit»

Vil ha hedgefond-sjef som økonomiansvarlig

En annen nyhet fra Trump-leiren som sprakk i løpet av natten er at han vil ansette Steven Mnuchin, sjef for hedgefondet Dune Capital Management, som sin økonomiansvarlige for den kommende presidentkampanjen. Mnuchin er ifølge CNBC en gammel ringrev fra hedgefondmiljøet og har tidligere også vært partner i Goldman Sachs.

Trump har tidligere skrytt storslått over at han ikke har trengt å finansiere kampanjen sin med hjelp fra noen andre av seg selv. Nå har han altså tydeligvis sagt ja til litt hjelp på oppløpssiden. Tall fra amerikanske valgmyndigheter viser at Trump hadde klart å få inn støtte tilsvarende 12 millioner dollar i slutten av mars. Selv har han «lånt» kampanjen sin 36 millioner dollar.

Høstens presidentvalg blir uansett historisk på mange måter og har allerede slått rekorder. Både Trump og utfordrer Hillary Clinton deler den dubiøse æren av å være de minst populære presidentkandidatene siden målingene begynte på starten av 80-tallet.

Publisert: