Lula hardt ut mot påtalemyndigheten i Brasil

– En arrogant maktdemonstrasjon, raser Brasils ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva etter å ha blitt avhørt i tre timer om den omfattende korrupsjonssaken rundt oljeselskapet Petrobras.

RASENDE: Tidligere president i Brasil, Luiz Inacio Lula da Silva var lite fornøyd med måten påtalemyndigheten i landet behandlet han da han fredag ble pågrepet og brakt inn til avhør.
Publisert: Publisert:

Lula ble fredag morgen pågrepet og brakt inn for avhør i saken, samtidig som politiet ransaket boligen hans i São Paulo. Også boligene til flere av familiemedlemmene hans ble ransaket. Tre timer senere ble Lula sluppet fri.

– Hvis de ønsket å snakke med meg, kunne de bare har ringt. Jeg ville stilt opp, for jeg står ikke i gjeld til noen, og jeg frykter ingenting, sier Lula til pressen fredag kveld.

Lula mener pågripelsen, som skjedde i 70-åringens hjem, viser mangel på respekt for demokratiet og utgjør en arrogant maktdemonstrasjon fra påtalemyndigheten, som han beskriver som autoritær.

Bestikkelser

Politiet mener Lula har nytt fordel av bestikkelser fra Petrobras. Penger skal også ha gått til det brasilianske arbeiderpartiet, som Lula og sittende president Dilma Rousseff tilhører, der de har dekket valgkampkostnader og andre utgifter.

– Ekspresident Lula hadde det øverste ansvaret for hvem som ble direktører i Petrobras. Han var en av dem som nøt de største fordelene av disse forbrytelsene, heter det i en uttalelse fra politiet.

Lula var svært populær da han satt som president, og han har antydet at han kan komme til å stille som presidentkandidat igjen i valget i 2018.

Les også

Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

– Verdens største korrupsjonssak

Petrobras-skandalen begynte å rulle i 2014, og så langt er over 170 personer tiltalt i det som kalles verdens største korrupsjonssak. Til sammen skal en sum tilsvarende over 14 milliarder kroner ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Den tidligere utenlandssjefen i Petrobras, Jorge Zelada, ble tidligere i år dømt til tolv års fengsel for korrupsjon og hvitvasking. Torsdag besluttet brasiliansk høyesterett at det skal tas ut tiltale mot Eduardo Cunha, president i den brasilianske nasjonalforsamlingens annetkammer.

Les også

Dette blir problemlandene i 2016: – Det er en vill drage ingen kan temme

– Vil vitne mot Rousseff

Cunha er en av president Rousseffs viktigste politiske motstandere. Men hun fikk ikke mye tid til å glede seg over at rivalen settes på tiltalebenken.

Et brasiliansk tidsskrift meldte torsdag at en av Rousseff og Lulas tidligere nære allierte, senator Delcidio do Amaral, er villig til å vitne mot både henne og Lula i Petrobras-saken. Opplysningene er angivelig basert på et lekket vitnemål som Amaral har gitt til etterforskerne.

Senatoren skal ha hevdet at Rousseff har lagt hindringer i veien for etterforskningen av skandalen.

En rekke norske oljeselskaper har virksomhet i Brasil, og flere av dem har igangsatt granskinger for å finne ut om de kan være innblandet i korrupsjonssaken. Sevan Marine har tidligere konkludert med at uregelmessige utbetalinger sannsynligvis har funnet sted.

Les også

I disse landene kan du få billig ferie i 2016

Økonomisk krise

Brasiliansk politi opplyste fredag at 200 føderale politifolk utførte 33 husransakelser og elleve pågripelser i tre delstater som ledd i politiaksjonen som har fått navnet «Operasjon bilvask».

Opprullingen av korrupsjonsskandalen skjer samtidig som Brasil er i dyp økonomisk krise, og landets økonomi krympet i fjor med 3,8 prosent.

Da det lekkede vitnemålet til senator Delcidio do Amaral ble kjent, steg børsen i São Paulo over 5 prosent. Årsaken var at investorene øynet håp om at venstreorienterte Dilma Rousseff kan bli tvunget til å gå av.

Les også

Derfor ser IMF mørkere på verdensøkonomien

Les også

Norsk toppsjef om korrupsjonsskandalen: – Det er veldig skummelt

Les også

Kinesiske PMI-tall på sitt laveste siden 2009

Publisert:

Her kan du lese mer om