– «Brexit» utgjør den største risikoen for finansmarkedene

Den britiske sentralbanken gjentar advarslene ved «brexit»-flertall i folkeavstemningen til uken.

BLIR HAN HØRT? Den britiske sentralbanksjefen Mark Carney på vei til et møte med President Barack Obama i april har advart sterkt mot et britisk utmelding fra EU.

Foto: Justin Tallis Afp
Publisert:

Skal man tro britenes sentralbank, Bank of England, kan det bli mye billigere for utlendinger å reise til Storbritannia om britene stemmer for å melde seg ut av EU til uken.

I pressemeldingen etter dagens rentebeslutning, hvor styringsrenten ble holdt på rekordlave 0,5 prosent, skriver sentralbanken at finansmarkedene de siste ukene har blitt stadig mer følsomme for endringer i utsiktene for utfallet av folkeavstemningen torsdag til uken.

Spår pund-fall

Denne utviklingen gjør det økende sannsynlig at pundet, om britene stemmer for å melde landet sitt ut av EU, vil falle ytterligere, og kanskje falle kraftig.

Les også

Slik kan du takle «brexit»-uroen i markedet

Og det vil være en helt riktig markedsreaksjon, mener Bank of England.

– Det vil være konsistent med endringene i de fundamentale forholdene bak valutakursen, inkludert forverrede handelsbetingelser, lavere produktivitet og høyere risikopremier, heter det i sentralbankens pressemelding.

– Største umiddelbare risiko

De mener også å ha sett tegn til at britiske pengemarkedsrenter, og dermed også prisen britiske banker betaler for å låne pengene de trenger.

– Utfallet av folkeavstemningen fortsetter å være største umiddelbare trusselen for det britiske finansmarkedet, og kanskje også for det globale finansmarkedet, skriver Bank of England.

Les også

Britenes syv «brexit»-alternativer

Les også

Slik kan «brexit» påvirke norsk økonomi

Les også

Cameron får lite EU-drahjelp fra Labour-leder

Her kan du lese mer om