Rentemøter i ESB

Draghi kan kjøpe alt annet enn «søppel»

Sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken (ESB) serverte torsdag nye detaljer om sitt nyeste verktøy: Nå kan banken kjøpe alle selskapsobligasjoner med høyere kredittvurdering enn søppel. 

ÅPNER LOMMEBOKEN: Mario Draghi i den europeiske sentralbanken setter i juni i gang sitt første program for oppkjøp av selskapsobligasjoner.

Foto: Ralph Orlowski Reuters
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Torsdag annonserte ESB-sjef Mario Draghi at han vil holde rentene i ro etter kraftpakken han leverte tidligere i år. Likevel er det et nytt verktøy i kampen mot deflasjon i eurosonen, som nå virkelig ser dagens lys.

Fra og med juni skal seks sentralbanker innad i eurosonen kjøpe selskapsobligasjoner i alle eurolandene. Alle obligasjoner som har vurdering over søppel og ikke er banker vil kunne inkluderes i oppkjøpsprogrammet.

Når en obligasjon blir stemplet som søppel, eller «junk bond», betyr det at det er svært liten sannsynlighet for at kjøper får pengene sine tilbake, eller ser noen gevinst av kjøpet.

– Dette betyr at det er svært mange selskaper i eurosonen som kvalifiserer til dette programmet. Volkswagen ville vært et eksempel, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

Han legger til at han tror programmet vil ha en positiv effekt på veksten i eurosonen.

Les også

Se listen fra Eurostat: Her er Europas mest forgjeldede folkeslag

Vil kjøpe i utsatte land

Obligasjonskjøp er ikke nytt for ESB, men tidligere har banken kun kjøpt statsobligasjoner.

Disse kjøpene er blitt bestemt ut ifra landenes BNP, slik at størsteparten av obligasjonene for eksempel er blitt kjøpt i den største økonomien i eurosonen, den tyske.

– Årsaken til dette er at ESB ikke ønsker å bli anklaget for å finansiere statsgjelden til de utsatte landene i sør. Det nye programmet har ikke denne sperren og dermed står de friere til å lette presset i de svakere landene i eurosonen, sier Wilhelmsen.

Han legger til at obligasjonenskjøpene vil gjøre det lettere for selskaper i de landene som sliter mest med økonomien å få lavere rente. Dette er fordi sentralbanken gjennom obligasjonsprogrammet kjøper noe av selskapenes gjeld.

– Jeg tror mesteparten av obligasjonene kommer til å bli kjøpt i spanske, portugisiske og greske selskaper, nettopp fordi det er i disse landene at rentene er høyest og lånene er dyrest, sier sjeføkonomen.

Når rentene er høye er lån dyrere og flere selskaper vil kanskje vurdere gjeldsbyrden som for stor og dermed velger de å la være å investere.

– Nå vil rentene trolig presses ned og flere selskaper vil se mulighetene for investeringer. Dette skaper vekst i privat sektor, og med tiden kan det også drive konsumet opp, sier Wilhelmsen.

Fått mye kritikk

De eneste kriteriene ESB setter for obligasjonene er at et eksternt kredittbyrå skal ha gitt den en vurdering på BBB- eller høyere.

Dette er kun et hakk over vurderingen BB, som ifølge kredittbyrået Standard and Poor's er søppel.

AAA er den høyeste vurderingen et investeringsobjekt kan få, en rating blant annet Norge kan smykke seg med.

Selskapet kan heller ikke være eid av en bank eller være en bank.

Etter finanskrisen fikk kredittbyråene mye kritikk fordi de hadde latt bankene diktere hvor de skulle sette vurderingene fremfor å ta selvstendige avgjørelser. Dermed ble flere obligasjoner som skulle hatt søppelvurderinger, vurdert til AAA.

Les også

Slik skal Draghis grep hjelpe eurosonen

Ikke like optimistisk

Mens Wilhelmsen tror det nye obligasjonsprogrammet kan få positive effekter, er sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mer usikker på om dette vil ha den ønskede effekten.

– Jeg tror at alt dette har effekt i betydning av at utlånsrentene er på vei ned. Kredittmarkedene virker å fungere bedre og bankene har sagt at de vil bruke sitt obligasjonsprogram til å gi mer lån, sier Dørum.

Han legger til at lavere rente på marginen ofte har positive effekter i form av at det er et incentiv til økte investeringer, som igjen stimulerer til vekst.

– Men som jeg har sagt gjentatte ganger er det farer knyttet til lavere renter, fordi de kan fyre opp priser. Vi ser allerede at prisen på enkelte eiendommer i eurosonen er overpriset, og et annet ord for det er bobler, sier sjeføkonomen.

– I tillegg må en huske på at det er ikke sikkert at lavere renter sikrer økte investeringer, fordi kapasitet og utsikter også er viktig for om bedrifter ønsker å ta opp lån eller ikke.

Les også

– Lave renter er et sykdomstegn

Les også

Norge fjerde mest forgjeldede befolkning i Europa

Les også

Draghi om å ikke ta nye grep: – Resultatet hadde vært katastrofal deflasjon

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøter i ESB
  2. Mario Draghi
  3. Euro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nå skal Draghi teste om nytt verktøy kan fikse eurosonens økonomi

  2. – Diskuterte ikke nedtrapping

  3. Dette er den store snakkisen etter Draghi-show

  4. Annonsørinnhold

  5. Draghi rører ikke renten

  6. Selv i Hellas lysner det for eurosonen