Forsker: – Sannsynlig at Trump kommer til å trekke USA ut av atomavtalen

Nupi-forsker stempler Israels anklager mot Iran som «propaganda», men tror likevel USA kan trekke seg fra atomavtalen. Det kan gi bølger i oljemarkedet.

I SØKELYSET: Avtalen mellom seks stormakter og Iran om sistnevntes atomprogram kan kollapse denne måneden. Her er Irans president, Hassan Rouhani, fotografert under en militærparade i fjor sommer.

Foto: Ebrahim Noroozi AP
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Det virker sannsynlig at Trump kommer til å trekke USA ut av avtalen, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til E24.

Atomavtalen med Iran skal denne måneden opp til ny vurdering i Det hvite hus, og markedene ser i stadig større grad ut til å ta høyde for at president Donald Trump vender tommelen ned.

Mandag steg oljeprisen til over 75 dollar per fat etter at den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu hevdet at Iran har brutt vilkårene i avtalen.

Lodgaard sier at annonseringen ikke inneholdt noe nytt, men derimot samsvarer med informasjon Det internasjonale atomenergibyrået og amerikansk etterretning har kommet med tidligere.

Disse har omtalt forhold som ligger flere år tilbake i tid.

– Dette er propaganda satt i stand for å støtte Trump i ønsket om å gå ut av avtalen, sier han.

Trump, som har vært en uttalt kritiker av avtalen, responderte imidlertid med å si at Netanyahus tale viste at han har «hundre prosent rett».

En avgjørelse om hva USA nå vil foreta seg, er ventet innen 12. mai.

Sanksjoner

Om avtalen blir stående eller ikke, er imidlertid ikke Trumps avgjørelse alene. Den ble inngått i 2015 mellom Iran og seks verdensmakter, og det er usikkert hva de øvrige avtalepartene velger å foreta seg hvis USA trekker seg ut.

– Hva som da skjer med avtalen er uvisst. Dette er en internasjonal avtale forhandlet mellom stormaktene og Iran, forankret i FNs sikkerhetsråd, så selv om USA trekker seg ut er det ikke gitt at avtalen går over styr, sier Lodgaard.

Han viser til at det for Irans del blir avgjørende hva som da skjer med landets interesser.

– Hvis Trump trekker USA ut vil han nok prøve å gjeninnføre sanksjonene som rammer tredjepart. Det viktigste spørsmålet da er hva EU gjør, hvordan de greier å beskytte de delene av sitt næringsliv som ønsker å gjøre forretninger med Iran, sier seniorforskeren.

Saken fortsetter under bildet ...

KLAR TALE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu kom tidligere denne uken med anklager mot Iran. Nupi-forsker stempler dette som «gammelt nytt» og «propaganda»

Foto: Sebastian Scheiner AP

Han har i det lengste trodd at Iran ville blir stående i avtalen dersom USA blir alene om å trekke seg ut, men mener at de iranske myndighetene ikke har mye å gå på.

Atomavtalen besto i utgangspunktet av to elementer: Rustningskontroll og sanksjonslette.

Les også

Iran advarer USA mot å droppe atomavtalen

– Sanksjonsdelen har Trump sabotert, slik at Iran har fått mye mindre ut av dette enn de hadde forventet. Det er nok spørsmålene som knytter seg til sanksjoner og mulighetene for å ha økonomisk samarbeid med omverdenen – Europa især – som blir avgjørende for de iranske vurderingene, sier han.

Usikker på Kina

Det Trump kan gjøre, er å legge press på bankvesenet i land som importerer olje fra Iran. Dette kan imidlertid ikke settes i verk før etter 180 dager.

– Sanksjoner mot bankvesenet er kanskje det hardeste tiltaket USA kan ty til, sier Lodgaard.

MOT IRAN-AVGJØRELSE: President Donald Trump skal evaluere atomavtalen med Iran.

Foto: Carolyn Kaster AP

Han er for øvrig usikker på om Kina kommer til å la seg påvirke av USA, og er åpen for at kineserne kan komme til å avvise ethvert press – særlig når det kommer på bakgrunn av avtalebrudd.

– Dette er annenhåndssanksjoner som ikke er forankret i WTO. Det USA har gjort tidligere er å forhandle om reduksjon i oljeimporten fra Iran med andre asiatiske land, og disse landene har føyd seg i noen grad. Men dersom amerikanerne prøver seg igjen er det ikke gitt at Kina kommer til å føye seg etter det, sier eksperten.

Risiko på oppsiden

Den iranske oljeproduksjonen har så langt i år ligget relativt stabilt i overkant av 3,8 millioner fat per dag, ifølge tall fra Opec.

Dette utgjør snaut 12 prosent av gruppens samlede produksjon.

Les også

Tror Trump-avgjørelse kan drive oljeprisen videre opp

Analysebyrået FGE estimerer ifølge CNN at Irans produksjon kan bli redusert med mellom 250.000 og 500.000 fat per dag innen utgangen av 2018, dersom sanksjonene gjeninnføres.

Anslaget stiger så til opp mot én million fat per dag gjennom 2019, og slike utslag vil kunne gi betydelig turbulens i oljemarkedet.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB trekker i en fersk kommentar frem Iran-situasjonen som én faktor til at det fortsatt er oppsiderisiko i oljeprisen. Spotprisen på brentolje har falt tilbake til under 73 dollar etter mandagens oppgang.

«De geopolitiske risiko-kreftene er sterke, med Donalds kommende Iran-atomavtaleavgjørelse den 12. mai og fortsatt høy etterlevelse fra Opec. Så et tilbakeslag i oljeprisen er ikke gitt, til tross for en sterkere dollar og den pågående økonomiske nedkjølingen», skriver Schieldrop.

Les også

Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy

Les også

Tror Trump-avgjørelse kan drive oljeprisen videre opp

Les også

Analytiker om Syria-angrepet: Oljeprisen vil stige

Her kan du lese mer om

  1. Iran
  2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oljeanalytiker: – Donalds D-dag i oljemarkedet

  2. Trump med Iran-dom tirsdag

  3. Trump trekker USA ut av atomavtalen

  4. Annonsørinnhold

  5. – Trump tjener på usikkerhet. Verden skal være redd ham

  6. Forsker: – Setter USA på kurs mot krig i Midtøsten