Dette skjer denne uken: Fed-rapport og Brexit-forhandlinger

Vil den amerikanske sentralbanken gi ytterligere indikasjoner på at det blir fire rentehevinger i år?  Her hjemme avsluttes en rolig uke med ledighetstall.

FORHANDLINGER: Theresa May ønsker ingen "hard" grense mot Irland.

Foto: Stefan Rousseau AFP
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Mandag er andre pinsedag og Oslo Børs holder stengt. Det markerer starten på det som etter alt å dømme blir en forholdsvis rolig uke i Økonomi-Norge.

Utenfor våre landegrenser har det kanskje vært særlig interesse knyttet til valget i Venezuela. Det ble holdt søndag og endte slik «alle» hadde forventet, med seier til den sittende presidenten Nicolas Maduro.

Landet er i dyp økonomisk krise, inflasjonen i første kvartal var på 454 prosent, og matmangelen tiltar. At Venezuela sitter på verdens største oljereserver vises ikke: Oljeproduksjonen har falt til det laveste nivået på 33 år.

Da skulle man tro at folket vil kreve endring, men ifølge Financial Times var Maduro nesten garantert å vinne – takket være uredelige midler.

Avisen skriver at stemmer er blitt kjøpt i bytte mot rasjoneringskort mens profilerte opposisjonsledere er nektet å stille til valg, eller er arrestert.

Dermed kan man neppe forvente store endringer i landet som brukes som én av faktorene til at oljeprisen har nådd nye høyder og forrige uke bikket 80 dollar fatet.

Les også

EUs energikommissær i Iran for å redde investeringer

Fed-rapport og Brexit-forhandlinger

På onsdag offentliggjøres rapporten fra forrige rentemøte i USAs sentralbank. Som ventet ble renten holdt uendret, men i forbindelse med inflasjonen formulerte Fed seg på en måte som gjorde at Marketwatch spekulerte i om det ville komme fire rentehevinger i år, mot tre som man har tatt utgangspunkt i tidligere. Financial Times skriver at investorer kommer til å gjennomgå onsdagens rapport etter ytterligere inflasjonskommentarer.

Det blir også en ny runde Brexit-forhandlinger til uken. I forrige uken uttalte statsminister Theresa May at landet er forberedt på å forplikte seg til tollunionen med EU etter 2021, inntil det forhandles frem et alternativ til en «hard» grense til Irland.

Forventningsbarometer og aku-tall i Norge

I Norge presenterer Finans Norge på onsdag årets andre utgave av Forventningsbarometeret, som måler av forbrukertilliten i Norge. Forrige måling, offentliggjort i februar, viste at optimismen for norsk økonomi er stigende og at nordmenn jevnt over i større grad enn før ønsker å bruke penger på reise og større anskaffelser.

Torsdag publiserer så Norges Bank 2018-rapporten for finansiell infrastruktur, før den månedlige Arbeidskraftundersøkelsen (aku) legges frem av Statistisk sentralbyrå fredag morgen.

Undersøkelsen skiller seg fra ledighetstallene fra Nav, ved at den også fanger opp de som ikke er registrert som arbeidsledige, men er klare til å jobbe.

Makrostrateg Joachim Bernardsen i Nordea har tidligere uttalt til E24 at han er mer opptatt av Nav-tallene, da aku-tallene er kjent for å være ganske volatile.

Uken bringer også noen resultater. Det kommer kvartalsrapport fra Multiconsult, Olav Thon Eiendomsselskap, Sevan Marine og Selvaag Bolig m.fl. på onsdag, som dermed blir den mest innholdsrike dagen resultatmessig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Venezuela
 3. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 4. Arbeidsledighet
 5. Finans Norge

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Dette skjer denne uken

 3. Dette skjer denne uken

 4. Dette skjer denne uken: Mer Trump-toll i vente?

 5. Dette skjer denne uken