NBC: Tilbyr forlik på opptil 100 mrd. etter opioid-krisen

Det utskjelte selskapet og eierne er forberedt på å betale for å få opioid-saken ut av verden, ifølge amerikanske medier.

OXYCONTIN: Purdue Pharma anklages for å ha bidratt til opioid-krisen som har tatt tusenvis av menneskeliv i USA.
Publisert:

Purdue Pharma og eierne, Sackler-familien, tilbyr å betale mellom 10 og 12 milliarder dollar for å hindre at over 2.000 søksmål mot selskapet havner i retten.

Beløpet tilsvarer opptil 108,2 milliarder kroner etter dagens kurs.

Den potensielle avtalen ble diskutert blant Purdues advokater under et møte i Cleveland forrige tirsdag, opplyser to kilder med kjennskap til forhandlingene til NBC News og CNBC.

Det er delstater og lokale myndigheter som står bak søksmålene, hvor det hevdes at selskapet og Sackler-familien er ansvarlige for å ha forårsaket opioid-krisen i USA.

Ifølge amerikanske helsemyndigheter har over 400.000 mennesker mistet livet som følge av opioid-epidemien i landet fra 1999 til 2017.

Les også

Får skylden for å ha bidratt til opiatepidemien i USA: Utskjelte Purdue Pharma inngår milliardforlik

Det hvite hus publiserte en rapport i 2017 hvor det ble anslått at avhengighetskrisen har kostet nasjonen tilsvarende over 4.500 milliarder kroner.

Purdue Pharma har selv tjent over 300 milliarder kroner på salg av det omstridte smertestillende opiatderivatet Oxycontin.

Imperium basert på avhengighet

I en del av søksmålene anklages også Sackler-familien for å ha tømt selskapet for penger etter 2007 for å berike seg selv, ifølge CNBC.

Sackler-familien er ifølge Forbes den 19. rikeste i USA, med en formue på minst 117 milliarder kroner fordelt på rundt 20 familiemedlemmer.

– Sackler-familien bygde et legemiddelimperium verdt mange milliarder dollar basert på avhengighet, sa New Jersey-delstatsadvokat Gurbil Grewal i mai, da delstaten gikk sammen med andre i å saksøke familien og selskapet deres.

Sackler-familien og Purdue Pharma har benektet anklagene som har kommet i søksmålene.

– Menneskene og samfunnene som er påvirket av opioid-krisen trenger hjelp nå. Purdue mener en konstruktiv global løsning er den beste veien fremover, og selskapet jobber aktivt med delstatsadvokatene og saksøkerne for å oppnå dette, sier selskapet i en uttalelse til NBC.

Inngikk forlik i mars

I mars i år inngikk selskapet et forlik der de gikk med å betale rundt 2,3 milliarder kroner til delstaten Oklahoma for å støtte forskning og behandling av rusavhengige.

Les også

Johnson & Johnson må betale 5,1 milliarder kroner etter opioid-skandale

Mandag ble legemiddelgiganten Johnson & Johnson i dømt til å betale over fem milliarder kroner for å ha bidratt til opioid-epidemien ved å drive villedende markedsføring av avhengighetsskapende legemidler. Selskapet varslet at de vil anke dommen, som var den første i opioid-saken mot legemiddelgigantene.

Selskapet ble beskrevet som en opioid-«kingpin», og Oklahomas advokater argumenterte for at markedsføringen førte til at leger skrev ut for mye av legemidlene. Det skal ha ført til en bølge av overdosedødsfall i Oklahoma.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om