Yahoo skvises i Kina

Yahoo er saksøkt for å ha angitt kritiske journalister til kinesiske myndigheter. Også selskaper som Google og Microsoft har fått massiv Kina-kjeft.

  • GUNHILD M. HAUGNES
Publisert:

Den voldsomme økonomiske veksten i Kina har gjort det til et svært interessant land å etablere seg i også for internasjonale internett-selskaper. En raskt økende andel av de rundt 1,2 milliarder kineserne kan koble seg på internett. Det betyr at det vokser frem et gigantmarked også for internett-tjenester.
Må sensurere

Selskaper som Google, Microsoft og Yahoo har forlengst luktet gull og satser tungt på det folkerike landet i øst. Men selskapene har vært nødt til å gå med på strenge sensurregler diktert av kinesiske myndigheter for å få lov til å operere i landet.
Dermed har de gått på tvers av hele internetts idé, og det de selv uttaler at de er for - at informasjonen skal flyte fritt til alle nettbrukerne.
For to år siden ble to kinesiske opposisjonelle journalister arrestert og ble dømt til ti års fengsel. Den ene journalisten skal ha sendt et notat om studentopptøyene i 1989 til utenlandske journalister. De to mener årsaken til at de ble tatt var at nettportalen Yahoo hadde overlevert informasjon om deres aktiviteter på nett til kinesiske journalister.
Gikk til sak

De to har nå gått til sak mot Yahoo i USA, gjennom World Organization for Human Rights, melder BBC. Journalistene mener Yahoo er delaktig i at de er fengslet og at de blir dårlig behandlet i fengselet.
Yahoo avviser at saken har noe i en amerikansk rettssal å gjøre, og påpeker at dette handler om kinesere som har brukt internett til å spre politiske ytringer som er i strid med kinesisk lov. Men Yahoo innrømmer å ha gitt fra seg informasjon.
Saken føyer seg inn i rekken av saker hvor det blir stilt spørsmål ved internasjonale internett-selskapers ansvar når det gjelder å beskytte anonymiteten til internett-brukerne i de ulike land de opererer i. Flere enn Yahoo samarbeider med kinesiske myndigheter.
Google har blant annet gått med på å blokkere politisk sensitive temaer fra sin kinesiske hjemmeside. En rekke nettsider, ikke minst flere nyhetsmedier, er fjernet helt fra Google i Kina. De argumenterer med at det er bedre at kineserne får litt informasjon enn ingen i det hele tatt.
Da Google-sjef Eric Schmidt fikk spørsmål om sin Kina-politikk på Googles pressedag i Paris i juni sa han at dette har vært den vanskeligste beslutningen han har vært med på fatte.
Microsoft fikk kritikk da selskapet i fjor fjernet bloggen til en systemkritisk journalist etter pålegg fra kinesiske myndigheter. Bloggen lå på en kinesisk utgave av MSN Spaces, men serveren var lokalisert i USA. Microsoft gikk likevel med på at den skulle underkastes kinesiske sensurregler. Titler som inneholder ord av typen "menneskerettigheter" og "demokrati" blir fjernet.
Internett-fiende

Kina er også på listen over "Enemies of the Internett" (Fiender av internett) som årlig blir publisert av menneskerettighetsgruppen Reporters Without Borders.
Denne svartelisten inneholder nå 134 land som organisasjonen mener bryter med Internetts frie natur. Det opplyses av Kina og Burma er landene som er kritisert oftest, men også land som Egypt, Nord-Korea, Vietnam og Cuba er på listen, melder BBC.
Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Tøffere fronter mellom Google og Kina

  2. Google truer med å rømme Kina

  3. - Google kan tape på kritikk av Kina

  4. Annonsørinnhold

  5. Iranske myndigheter strammer grepet før valget

  6. Google får fornyet tillit i Kina