Politisk krise sendte børsen til himmels

Utenlandske investorer gikk berserk på den brasilianske børsen da de ante håp om at sittende president Dilma Rousseff kan bli kastet. 

OPPRØR: Demonstranter i Sao Jose de Campos bærer oppblåsbare dukker av sittende president Dilma Rousseff (til venstre) og andre politiske topper i kriselandet Brasil.
Publisert: Publisert:

– Presidenten i underhuset er kjørt, presidenten i senatet er kjørt, jeg aner ikke hvor mange kongressrepresentanter som er i fare, og alle tror at et eller annet mirakel skal redde dem.

Det oppsiktsvekkende sitatet stammer fra en avlyttet telefonsamtale som eks-president Lula da Silva hadde med sittende president Dilma Rousseff.

Bakgrunnen for samtalen er den omfattende korrupsjonsskandalen knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras.

Samtalen ble offentliggjort av politiet sammen med et titalls andre denne uken, skriver Financial Times.

Les også

Lula siktet i korrupsjonssak

Sendte børsen til værs

Den storstilte etterforskningen har ført til at sittende president Dilma Rousseff er under enormt press. Ikke minst etter at hun denne uken ansatte Lula som sin stabssjef. Kritikerne mener at hun gjorde dette for at ex-presidenten skulle kunne slippe unna etterforskning.

Det har ført til store demonstasjoner i Brasil gjennom hele uken.

URO: Det har vært flere store demonstrasjoner i Brasil denne uken. Her fra torsdag utenfor Planalto-palasset i Brasilia. Demonstrantene krever at ex-presidenten Lula ikke innsettes som stabssjef.

Man skulle tro at politisk krise ville ført til fallende børser, men utenlandske investorer elsket nyheten om at Rousseff nå står i fare for å bli avsatt av det juridiske apparatet. Sao Paolo-børsen Ibovespa har nå hatt sin beste måned siden Finanskrisen og er opp 22 prosent måned til måned etter en særdeles turbulent uke.

Brasilianske investorer forblir i ro

Det er imidlertid et klart skille i hvem som har benyttet den politiske uroen til å investere. Utenlandske investorer dyttet inn nesten seks milliarder reais fra mandag til torsdag, mens brasilanske fondsinvestorer solgte seg ned for omtrent halvparten, ifølge Bloomberg.

Les også

Petrobras-sjef dømt til tolv års fengsel i Brasil

De utenlandske investorene håper at dersom Rousseff mister makten kan det bety en sjanse for Brasils skakkjørte økonomi.
Landet gikk på rekordtid fra å være en av de store oppadkommende vekstøkonomiene i verden til å trekke inn i tung resesjon.
Det siste anslaget fra storbanken Barclays tilsa at veksten skal skrupe inn med 3,1 prosent i neste kvartal.

Publisert:

Her kan du lese mer om