EUs nye sanksjoner mot Russland trer i kraft

EUs nye sanksjoner har trådt i kraft, noe som har fått rubelens verdi til å synke til nytt bunnivå.

Russlands president Vladimir Putin holder tale.
Publisert:

Sanksjonene mot Russland ble som varslet publisert i EUs eget nyhetsbrev fredag morgen, noe som innebærer at de er iverksatt.

Like etter at nyheten ble kjent, sank verdien på den russiske rubelen til rekordlave 37.72 i forhold til dollaren.

Sanksjonene innebærer blant annet at 24 personer, blant dem flere ledende russiske parlamentarikere, ikke lenger har tilgang til verdier de eventuelt har plassert i EU-land.

Ultranasjonalistene Vladimir Zjirinovskij og Igor Lebedev er blant dem som er oppført på svartelisten.

Oljesektor rammes

De nye straffetiltakene rammer også oljeselskapene Rosneft og Transneft, samt petroleumsseksjonen av gassgiganten Gazprom.

I tillegg er flere industriselskaper som produserer henholdsvis fly, stridsvogner og helikoptre, rammet.

EU-landene vedtok sanksjonene mandag, men først torsdag var de enige om at de skulle settes ut i livet til tross for at en våpenhvile mellom ukrainske regjeringssoldater og opprørere har ført til en roligere situasjon ved fronten.

Ukraina

Bakgrunnen for sanksjonene er konflikten mellom Ukraina og prorussiske separatister og den rollen EU mener Russland har spilt i opptrappingen øst i Ukraina.

Norge har sluttet opp om tidligere sanksjoner som EU har innført mot Russland, og utenriksminister Børge Brende (H) har flere ganger understreket at Norge må være solidarisk med EU selv om det rammer norske økonomiske interesser.

Russland har allerede truet med å iverksette mottiltak. Tidligere har russerne blant annet innført importforbud mot frukt og grønnsaker fra EU.

Også USA har varslet nye sanksjoner mot Russland fredag.

Les også:

- Flere oljeprosjekter vil bli satt på ventPutin varsler nye motsanksjoner- Russiske gassforsyninger til Polen halvert

Publisert: