Saudi-Arabia punger ut milliarder for å hindre hungersnød og valuta-kollaps

Saudi-Arabia gir sårt tiltrengt krisehjelp til Jemen. Håpet er å unngå «fullstendig kollaps» av den lokale valutaen.

TRENGER HJELP: Jemen står overfor det FN frykter kan bli den verste sultkatastrofen i moderne tid, og får nå sårt tiltrengte midler fra naboen i nord. På bildet stiger røyk fra en bygning i Jemens hovedstad Sanaa, som kontrolleres av Houthi-militsen, i 2015.
Publisert: Publisert:

Saudi-Arabia har overført to milliarder dollar til nabolandet Jemen, melder nyhetsbyrået AP.

Håpet er at overføringen, som tilsvarer omtrent 15,7 milliarder norske kroner, skal kunne stabilisere den lokale valutaen riyal.

Den saudistøttede regjeringen i Jemen uttalte tirsdag at det hastet med å få overført pengene, som Saudi-Arabia lovet å stille med i november i fjor.

– Det viktigste er å redde den jemenske riyalen fra fullstendig kollaps, nå og i morgen. Å redde riyalen vil bety å redde jemenitter fra den uunngåelige hungersnøden, uttalte Jemens statsminister Ahmed Obeid bin Daghr på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også

FN-rapport anklager Iran for brudd på våpenembargo

Borgerkrig

Jemen har vært hardt rammet av en borgerkrig mellom den internasjonalt anerkjente regjeringen i sør og den Iran-støttede Houthi-militsen, som kontrollerer store deler av nord, inkludert hovedstaden Sanaa.

Borgerkrigen har ført til en økonomisk kollaps som FN frykter kan forårsake den dødeligste sultkatastrofen i moderne tid.

Antallet jemenitter som er avhengige av humanitær hjelp, har det siste halvåret steget med 1,5 millioner til 22,2 millioner, opplyser FNs nødhjelpskontor OCHA, ifølge NTB.

Les også

DNO nekter å betale arbeidere i Jemen

Trenger mat

Befolkningen i landet anlås å være 29 millioner. Rundt halvparten er barn, og også for dem er situasjonen dramatisk. Ifølge FNs barnefond UNICEF dør et barn i Jemen hvert tiende minutt av sykdommer som kunne vært unngått.

Myndighetene i Jemen forsøkte å øke likviditeten ved å trykke penger i fjor, men riyalen har svekket seg fra omtrent 250 riyal mot én amerikansk dollar da de første nye sedlene kom, til rundt 500 denne uken.

Den store overføringen fra Saudi-Arabia kan gi myndighetene ro til å stabilisere valutaen og gjøre det mulig for folk å kjøpe mat, sier regjeringen.

Les også

Nye flyangrep i Jemen tross våpenhvile

Les også

Video skal vise militærmateriell fra norsk selskap i Jemen

Les også

Kongsberg Gruppen må forklare seg til UD i Jemen-sak

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om