Demonstrasjonene i Hongkong

Demonstrasjonene eskalerer - økonomien slår sprekker

Tonen har hardnet mellom politiet og demonstranter i Hongkong søndag. Mens opptøyene eskalerer, blir også sprekkene i byens økonomi dypere.

 • Ine Brunborg
Publisert:

Etter seks måneder med demonstrasjoner har politiet i Hongkong for aller første gang advart mot at de kan komme til å ta i bruk skarpe skudd, dersom de blir møtt med dødelige våpen.

Advarselen kommer etter at politimann ble avbildet med en pil stikkende ut av leggen søndag formiddag. Pilen skal ha blitt avfyrt av demonstranter, ifølge politiet.

Søndag kveld fortsetter sammenstøtene mellom demonstranter og politi utenfor Hongkongs polytekniske universitet, som regnes som et samlingspunkt for protestaksjonene.

Flere medier melder at demonstrantene har kastet bensinbomber og murstein mot politiet, som har svart med tåregass, vannkanoner og gummikuler.

Ifølge NRK, som er på stedet, har studenter satt opp barrikader rundt hele universitetet, mens politiet planlegger å storme området i løpet av natten.

Kanalen skriver at flere av studentene er villige til å dø i kampen for byens fremtid.

Første tilbakegang siden finanskrisen

Mens opptøyene har eskalert, har også sprekkene i Hongkongs økonomi blitt dypere.

Demonstrantene har i løpet av dagen tatt til sosiale medier, der de oppfordrer til å fortsette å presse økonomien for å ramme regimet.

For seks måneder med opptøyer har ikke bare preget bybildet. Hongkong er inne i en teknisk resesjon etter en økonomisk nedgang på 3,2 prosent i tredje kvartal. Også i andre kvartal var veksten negativ.

Byens finansminister Paul Chan varslet om resesjonen i slutten av oktober, og pekte da på protestene.

– Smellet for økonomien vår er omfattende, skrev han i en uttalelse.

I 2019 sett under ett venter myndighetene den første årlige tilbakegangen siden finanskrisen i 2009, med en negativ vekst for Hongkongs BNP på 1,3 prosent målt mot 2018.

Myndighetene venter også at arbeidsledigheten vil øke, ifølge Bloomberg.

Vil etterforske politiet

Et av demonstrantenes hovedkrav er å opprette en uavhengig kommisjon, som skal etterforske politiets bruk av makt og vold.

Ifølge en fersk undersøkelse gjengitt av Bloomberg støtter omtrent 80 prosent av Hongkongs innbyggere kravet, noe som er opp fra 77 prosent tidligere denne måneden.

Den utløsende faktoren for demonstrasjonene, som startet tilbake i juni, var imidlertid et lovforslag som åpnet for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina.

Siden har kravene blitt utvidet, mens Kina har reagert med kraftige advarsler og trappet opp retorikken mot demonstrantene.

Les også

Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Demonstrasjonene i Hongkong
 2. Hongkong
 3. Kina
 4. Resesjon
 5. BNP

Flere artikler

 1. SAS kutter avgang til Hongkong etter lavere etterspørsel

 2. Titusener i demonstrasjon i Hongkong

 3. Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien

 4. Økonomer tror USA-demonstrasjonene vil ha begrenset effekt på økonomien

 5. Demonstrasjoner i Hongkong etter skyting