Gasskrise preger toppmøte mellom EU og Ukraina

Skyhøye gasspriser og strid om rørledningen Nord Stream 2 danner bakteppet for tirsdagens toppmøte mellom EU og Ukraina.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen deltar i samtalene i Kiev tirsdag.
Publisert: Publisert:

Både EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og EU-president Charles Michel skal møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Zelenskyj ønsker trolig forsikringer om at Ukraina fortsatt vil være et viktig transittland for gass fra Russland til EU.

Overføringen av gass gjennom Ukraina ventes å minke når den omstridte rørledningen Nord Stream 2 kommer i full drift. Den går direkte fra Russland til Tyskland.

Norge håver inn

Med Nord Stream 2 i drift kan Ukraina miste over 1 milliard euro per år i avgifter på gassen som passerer landet på vei til EU. Zelenskyj har tidligere kritisert rørledningen – i likhet med myndighetene i USA, som lenge forsøkte å stanse den.

Russland er EUs største leverandør av naturgass. Norge ligger på andre plass. Den siste måneden har skyhøye gasspriser ført til rekordinntekter for den norske olje- og gassnæringen.

Samtidig er forbrukere i EU hardt rammet av høye gass- og strømpriser.

Det russiske fartøyet Fortuna, som har deltatt i arbeidet med Nord Stream 2, i havnen i den tyske byen Wismar i januar i år.

– Noe kan briste

Russland er blitt anklaget for å ha redusert gasseksporten til EU for å presse fram endelig godkjenning av Nord Stream 2. Men dette er blitt avvist av russiske myndigheter.

I stedet har president Vladimir Putin hevdet at det er risikabelt å øke gasseksporten gjennom Ukraina siden rørledningene der mangler vedlikehold.

– Noe kan briste der hvert øyeblikk, sa Putin i forrige uke.

På dagsordenen for tirsdagens samtaler i Kiev står også den langvarige konflikten i Øst-Ukraina. Her har ukrainske regjeringsstyrker siden 2014 kjempet mot russisk-støttede separatister.

Publisert: