Spent venting på amerikanske BNP-tall

Markedet venter spent på nye data om økonomien i USA som slippes torsdag. Mange frykter at USA er på vei inn i resesjon.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell forsøker å stagge inflasjonen uten å skade økonomien, men mange økonomer frykter at det går mot resesjon i USA.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Dersom BNP-tallene viser negativ vekst igjen i annet kvartal etter en nedgang på 1,6 prosent på årsbasis i første kvartal, ville USA teknisk sett være i resesjon. De fleste analytikerne spår imidlertid en svak vekst på 0,5 prosent.

President Joe Biden insisterer fortrøstningsfullt på at han er sikker på at det ikke blir noen resesjon, men den svakere veksten er en alvorlig trussel mot ham, tre måneder før et viktig mellomvalg til Kongressen.

Mange av grunntallene i amerikansk økonomi er imidlertid positive. Blant annet er det god vekst i sysselsetting og forbruk, og det ville være svært uvanlig for et land med så lav arbeidsløshet som USA å ende i resesjon.

Kraftige renteøkninger fra sentralbanken Federal Reserves side som svekker veksten, og tegn til lavere vekst i sysselsettingen gjør at mange økonomer mener en resesjon mer er et spørsmål om når enn hvis.

Negativt for Biden

For Biden er slike utsikter en stor hodepine når oppslutningen om ham ligger på et bunnivå, særlig på grunn av den kraftige inflasjonen de siste månedene.

Hans administrasjon insisterer derfor på at ting ikke er så alvorlig som noen frykter, og som den republikanske opposisjonen påstår.

– Vi er ikke på vei inn i en resesjon, sa Biden mandag, mens finansminister Janet Yellen hevdet at dataene ikke peker mot langvarig nedgang selv om veksten er svekket.

– Jeg sier ikke at vi helt sikkert unngår resesjon, men jeg mener det er en vei framover som sørger for et sterkt arbeidsmarked og lavere inflasjon, sa hun.

Balanserer på knivsegg

Sentralbanksjef Jerome Powell er enig, men han balanserer på en knivsegg når han prøver å stagge inflasjonen uten å skape resesjon.

Han insisterer på at selv om rentene økes for å bremse veksten, er det mulig å få kontroll på inflasjonen uten at det ender i resesjon eller høyere arbeidsløshet.

Sentralbanken hevet renten med 0,75 prosentpoeng onsdag. Det var den fjerde renteøkningen hittil i år, og Powell sa han ikke vil nøle med å heve den igjen om nødvendig for å presse inflasjonen ned i 2 prosent.

– Vi prøver å gjøre akkurat det som trengs. Vi prøver ikke å skape en resesjon, og vi tror ikke vi blir nødt til det, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om